DETALJI ULTIMATIMA KOJI JE MADRID DAO KATALONIJI: Zašto će ako ne odustane od nezavisnosti, ovu pokrajinu pogoditi - atomska bomba!
Foto: Reuters, Marijano Rahoj

oštro

DETALJI ULTIMATIMA KOJI JE MADRID DAO KATALONIJI: Zašto će ako ne odustane od nezavisnosti, ovu pokrajinu pogoditi - atomska bomba!

Planeta -

Španska Vlada je zatražila od katalonskog predsednika Karlesa Pučdemona da do ponedeljka 16. oktobra objasne da li je proglašena nezavisnost Katalonije, prenosi španska agencija "Efe".

Ukoliko Pudždemon potvrdi da je proglasio nezavisnost, dobiće tri dana da takvu „odluku ispravi“.

Rojters navodi da, ako se to ne dogodi, biće pokrenut Član 155 Ustava.

Španski premijer Marijano Rahoj je rekao da je Madrid od katalonske vlade zatražio da "potvrdi da li je proglasila nezavisnost“, pomenuvši "namerno izazvanu konfuziju koja je juče nastala“.

"Odgovor koji bude dao Karles Pudždemon će uticati na buduća dešavanja. U njegovoj je moći da se vrati na put legalnosti", kazao je Rahoj.

Španski premijer je istakao da su katalonski lideri iskoristili svoju ustavnu poziciju i pokrenuli "veoma opasan atak na institucije i, još gore, društvenu saglasnost".

"Ono što ovih dana proživljavamo nema nikakve veze sa političkim neslaganjima sa kojima se svakodnevno suočavaju u demokratskim zemljama i civilizovanim društvima. Ovde je reč o dovođenju u pitanje osnova na kojima se demokratsko društvo zasniva“, dodao je Rahoj.

Rahoj je prethodno, u televizijskom obraćanju, zatražio od katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije pre nego što vlada bude u prilici da primeni bilo koju meru prema članu 155 španskog Ustava.

Član 155 Ustava Španije koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države.

Taj član je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost. U političkim krugovima taj član nazivaju i "nuklearna opcija“, a bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija ga je nazvao "atomskom bombom".

Pudždemon je sinoć izjavio da prihvata "mandat naroda“ za otcepljenje od Španije, ali je od parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track