Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:08, 11. 10. 2017.

| Kultura

Izložba o pećini Balanici u Galeriji Sinagoga

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Belanica
Izložbu priredio arheolog Dušan Mihailović; foto: JV/M. J.

Arheolog Dušan Mihailović, koji je imao najvažniju ulogu u istraživanju Velike i Male Balanice, kada su otkriveni fosilni ostaci stari između 200.000 i 500.000 godina, pripremio je izložbu o ovoj pećini. Otvaranje je u četvrtak 12. oktobra u 14 sati, u Galeriji Sinagoga u Nišu.

Pećine u okolini Niša su istraživačima postale interesantne krajem 19. veka, kažu organizatori izložbe, a od tada se kontinuirano istražuje ovaj prostor. Saznanja iz arheologije u ovom kraju su se zauvek izmenila, dodaju, kada je 2002. godine počeo da se radi Koridor ka Dimitrovgradu.

Ustanovljeno je da Velika i Mala Balanica sadrže fosilne ostatke koji su stari između 200.000 i 500.000 godina. Krucijalnu ulogu u ovim istraživanjima imao je arheolog profesor dr Dušan Mihailović - kažu organizatori.

Mala i Velika Balanica su značajne za razumevanje sveta i čovekove kulturne evolucije. Ujedno su i staništa prvih ljudskih civilizacija, kažu organizatori, a govore i o značaju celog tog prostora za evoluciju ljudskog roda.

Podsetimo, u pećinama Pešturina, Mala i Velika Balanica arheolozi i antropolozi su pronašli ostatke mamuta, nosoroga, konja i neandertalaca, a Mihailović je rekao da su ove pećine u Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri pravo blago, jer su u njima nađeni treći najstariji ostaci u Evropi.

Inače, izložba pod nazivom “Pola miliona godina ljudskog postojanja - svedočanstva sa oboda niške kotline” koju je pripremio arheolog Dušan Mihailović će biti otvorena za posetioce do 6. novembra.

Galerija Sinagoga se nalazi u Davidovoj 2 u Nišu, a radno vreme je radnim danima, osim ponedeljkom, od 12 do 18 sati i vikendom od 10 do 15 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Deka Štrumf iz Urbanvila

    22:15 // 11. 10. 2017.

    I ja bih vrlo rado otišao na tu izložbu. Ali, ne mogu.
    Suviše sam zauzet deljenjem letaka protiv konkurencije.

  • nast. Z. Gordana "9. maj"

    20:34 // 11. 10. 2017.

    Bravo za Muzej, tema izložbe izvanredna !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: