Irački sud naredio hapšenje organizatora kurdskog referenduma

0
7

Sud u Bagdadu, zbog kršenja Ustava, naredio je hapšenje predsjednice i dvoje članova komisije koji su organizirali referendum o nezavisnosti.

Sud u Bagdadu naredio je u srijedu hapšenje predsjednice i dvojice članova komisije koji su organizirali referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana, rekao je glasnogovornik sudskog vrhovnog vijeća Abdel Satar al-Birekdar.

Ta odluka je donesena nakon što se pravosuđu obratilo Nacionalno vijeće sigurnosti, kojim predsjedava irački premijer Haider al-Abadi i u kojem je nekoliko ministara, precizirao je.

Hendren Saleh, predsjednica komisije, te Jari Hadji Omar i Vahida Jofo Hermez organizirali su referendum kršeći odluku iračkog Vrhovnog suda, istaknuo je.

Vrhovni sud je odlučio 18. septembra obustaviti taj referendum u autonomnoj regiji Kurdistana, ocijenivši da je u suprotnosti s Ustavom.

Nalog za hapšenje odgovornih za organiziranje referenduma je izdao istražni sud.

Kriza između Ebila i Bagdada

Tim nalogom se onemogućava troje kurdskih dužnosnika, koji su odlazili na brojne susrete s dužnosnicima Bagdada prije referenduma, da se kreću po iračkim pokrajinama.

Tačno dvije sedmice nakon uvjerljive pobjede na spornom referendumu, kriza se i dalje pogoršava između Erbila i Bagdada.

U ponedjeljak je Vlada Iraka najavila nove ekonomske i pravosudne mjere protiv iračkog Kurdistana.

Rano ujutro u srijedu je irački Vrhovni sud objavio da nije nadležan za presude zastupnicima Parlamenta u Bagdadu koji su promicali referendum o nezavisnosti u iračkom Kurdistanu ili su glasali na tom referendumu.

Izvor: Agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Irački sud naredio hapšenje organizatora kurdskog referenduma


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.