Linkovi

Zvaničnik EK u Beogradu o evropskim integracijama Srbije


ARHIVA - Direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Kristijan Danijelson
ARHIVA - Direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Kristijan Danijelson

Generalni direktor Direktorata EK za proširenje i susedsku politiku Kristijan Danijelson poručio je danas u Beogradu da ne želi da komentariše datume koji su vezani za proces evropskih integracije. Umesto toga, kako je rekao Danijelson, važno je da se država fokusira na evropsku agendu i teme koje su pred njom.

Srbija je na dobrom putu i radi zajedno sa Unijom u procesu pregovora, izjavio je danas generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Kristijan Danijelson, ali, kako je rekao, ne može da kaže koliko će poglavlja Srbija otvoriti do kraja godine.

On je napomenuo da za Srbiju u tom procesu postoje važna, osnovna, pitanja koja mora da rešava, a tiču se nastavka reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, strukturne reforme ekonomije.

"Ono što je važno u celoj evropskoj agendi i u pregovorima je fokusiranje na važne teme. Iz EU smo jasno rekli da se računaju merila, kada se govori o brzini pregovora. To može biti maraton, sporo ili brže napredovanje, ali to zavisi od zemalja koje su u procesu pregovora", rekao je Danijelson.

Na skupu o ulozi civilnog društva u procesu evropskih integracija, Danijelson je rekao da civilno društo ima važnu ulogu u promociji demokratije, da bude kritički glas u tome kako društvo funkcioniše.

Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da je uloga civilnog sektora veoma važna u procesu pripreme pregovaračkih dokumenata. Nekada se dogodi da mišljenje o određenim pitanjima prvo daju predstavnici civilnog sektora, pa tek onda zvaničnici vlade, rekla je Miščević.

"Drugi važan element evropskih integracija za nas je Berlinski proces, koji je ostvario veliki broj rezultata, poput Regionalne kancelarije za mlade, ali se sada ti rezultati moraju ispuniti sadržajem", istakla je Miščević.

Ona je dodala da se dosta očekuje od dokumenta, strategije ili perspektive 2025, koja se priprema za Srbiju i Crnu Goru i o kojoj će se znati nešto više početkom 2018. godine.

XS
SM
MD
LG