Ugledni švajcarski list kritikovao Hrvatsku: Prema susedima neuračunljivi, ekonomsko su razočarenje, zemlja kulturnog rata...

- Najnovija članica Evropske unije nakon četiri godine od pristupanja propustila je priliku da ispuni očekivanja - započinje "Noje cirher cajtung"

  • 12

Vodeći švajcarski list "Noje cirher cajtung" (NŽ) objavio je veoma oštru analizu položaja Hrvatske u Evropskoj uniji, kao i stanja hrvatskog društva.

Hrvatska ministarka: Mi Srbiji pomažemo da uđe u Evropsku uniju, ona nas provocira spomenikom

Izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o Bosni i Hercegovini taj dnevnik smatra "besmislenim", a premijera Hrvatske prikazuje kao neodlučnog proevropskog političara, koji se više boji svoje stranke nego opozicije.

- Najnovija članica Evropske unije nakon četiri godine od pristupanja propustila je priliku da ispuni očekivanja - navodi list, dodavši da je Hrvatska trebalo da "preuzme vodeću ulogu u regiji, a ona se svađa sa susedima i unutar sebe", prenosi hrvatski portal "Indeks".

NŽ ističe da je Hrvatska razočaranje i u ekonomskom smislu, osvrćući se na statistiku da je prosečan prihod po stanovniku 40 odsto od evropskog proseka.

- Prema susedima, ova zemlja ponekad se ponaša neuračunljivo -  smatra NŽ i navodi sukobe koje Hrvatska ima sa Slovenijom, Srbijom, BiH i Mađarskom.

Naročito su naglašene izjave predsednice Grabar Kitarović o 10.000 terorista u BiH, koje se tumače kao "besmislice" i to što potpaljuje sukob sa susednom državom bez ikakvog razloga.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednicu optužuju da ne uzima u obzir posebnu odgovornost Hrvatske kao jedne od država potpisnica Dejtonskog sporazuma i da je ona "neopterećeno odlučila da ide u suprotnom smeru".

List vidi problem arbitražne odluke o granici sa Slovenijom kao stvar "nacionalnog prestiža" za Hrvatsku, s obzirom na to koliko ima morske obale.

Navodi se da je Slovenija odlučila da blokira pristup Hrvatske Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i da razmišlja o tužbi pred Sudom EU, dok Hrvatska uopšte ne priznaje arbitražu i "traži nove pregovore".

Švajcarski list ironično konstatuje da nema kraja "hrvatskim napetostima sa susedima", ali da je živahna situacija u unutrašnjo-političkim odnosima.

- Premijer Plenković ima knap većinu u parlamentu. Zavisi od nepouzdane podrške krajnje desnice u svojoj stranci, kao i od manjinskih predstavnika.

Nedostaje mu unutrašnja sigurnost da bi mogao da vodi vladu postojanim smerom - navodi NŽ, dodavši da je Plenkoviću trebalo "10 izgubljenih meseci" da skloni ploču sa ustaškim pozdravom ZDS iz Jasenovca.

Foto: Tanjug/AP

List takođe navodi da se u Hrvatskoj vodi kulturni rat.

- I unutar društva i unutar vlade u Hrvatskoj se vodi kulturni rat. Kao i u nekim drugim evropskim državama, i u Hrvatskoj su narasle revizionističke snage koje smatraju da sa istorijom Drugog svetskog rata ne treba da imaju ''zgrčen odnos'' - navodi se u švajcarskom listu.

Dok je Plenković odlučivao 10 meseci o premeštanju ploče, "u javnosti se vodila strašna debata o tome da li je fašistički pozdrav zapravo ''stari hrvatski'', kako je tvrdila i predsednica'', piše NŽ.

Foto: sibenik.in

List dalje zaključuje da Hrvatsku blokira "nerazrešen odnos prema prošlosti" i da se zbog toga vlada boji desnih snaga, jer se u "zemlji vodi kulturni rat".

Na kraju analize NŽ navodi se da se ne očekuje da će se Hrvatska brzo opraviti - ni ekonomski ni društveno.

- Članak NŽ najnoviji je primer tema kojima Hrvatska konkuriše za interes stranih medija. O zabrinjavajućem stanju u Hrvatskoj, koju se u evropskim medijima počinje opisivati kao ''problematično dete'', nedavno se pisali u nemačkom ''Frankfurter Algemajne Cajtungu'', a pre toga u austrijskim listovima ''Preše'' i ''Standard''.

Imidž Hrvatske prilično je narušen unutar EU, s obzirom na to da se ističemo samo svađama i izneverenim očekivanjima. Značajno je i da strani mediji prepoznaju kako je aktualno vodstvo države nedoraslo izazovu - ocenjuje portal "Indeks".

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    11. oktobar 2017 | 22:36

    Vuk dlaku menja a ne i cud,dobra zapazanja svajcarskog lista📰

  • Vaske

    11. oktobar 2017 | 23:42

    Као и увек, Хрватска је фактор дестабилизације на Балкану, јел ту има нечег новог ?

  • Milance

    11. oktobar 2017 | 22:55

    Prepazljivo birane rijeci u clanku da bi se prikazalo stanje u monstruoznoj drzavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA