Švedski performans o Tesli na Kondenz festivalu

Tanjug

11. 10. 2017. u 23:59

Performans "Thunderstruck" švedske autorke Stine Niberg, koji prati život Nikole Tesle i koristi njegov kalem, biće premijerno izveden 21. oktobra u "Le Studiju",

Шведски перформанс о Тесли на Конденз фестивалу

Free Images Pixabay

BEOGRAD - Performans "Thunderstruck" švedske autorke Stine Niberg, koji prati život Nikole Tesle i koristi njegov kalem, biće premijerno izveden 21. oktobra u "Le Studiju", u okviru 10. Kondenz festivala saavremenog plesa i performansa u Beogra

Nakon Beograda, performans će krajem oktobra biti izveden i u Stokholmu u MDTu, a zatim kreće na svetsku turneju.

Krajem 19. veka, srpsko-američki inovator Nikola Tesla došao je do nekoliko važnih oktrića vezanih za struju i komunikacije koji su presudno uticali na naše doba.

Izmislio je i Teslin kalem, električno kolo koje se koristi za proizvodnju visokonaponske struje, niskonaponske struje, visokofrekventne električne energije.

Performans "Thunderstruck" polazi od fenomena putujućih predstava o struji iz 19. veka, kada je struja još uvek bila naučni novitet i prikazivana kao magija.

"Thunderstruck" se bazira na "feminističkom pristupu" performansu sa Teslinim kalemom i autorka polazi od interesa za koreografiju pokreta, zvuka i objekta postavljenih na jednakim osnovama - gde oba izvođača, svetlo, tehnika i zvuk nastupaju kao glavni protagonisti.

Ovaj performans spaja tehničke inovacije sa dugotrajnim istraživanjem o nauci i magiji i vraća u vreme kada su umetnik i naučnik verovali u mogućnost transformacije sila prirode u sile koje pokreću društvo, koristeći prirodnu energiju za stvaranje gotovo magičnih naprava.

Perormans je nastao nakon istraživanja sa arhivistkinjom Sandrom Linel u jesen 2016. godine, a zatim kroz rad u Beogradu, u Staničinom rezidencijalnom programu "StationOne" maja ove godine.

"Stanica-Servis za savremeni ples" je koproducent predstave, uz MDT iz Stokhholma, a uz lokalnu podršku Centra za promociju nauke.

Ovogodišnji Kondenz festival održava se od 20. do 25. oktobra u organizaciji "Stanice", a u okviru programa biće održan i veliki međunarodni skup u oblasti plesa – "Nomad dance Advocates".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije