Alimpijević: Dešava se velika razlika kod nekih igrača

Novosti online

16. 10. 2017. u 09:34

Nemoguće je očekivati da sa 11 ovakvih promena svi pokažu sve što treba, ali određene stvari koje su postale automatizam na treninzima treba to da postanu i na utakmici – kaže trener Zvezde

Алимпијевић: Дешава се велика разлика код неких играча

Dušan Alimpijević foto: N. Paraušić

Crvena zvezda je u četvrtom kolu ABA lige doživela prvi jadranski poraz u tekućoj sezoni. Srpski i regionalni šampion je kao domaćin, u dvorani FMP u Železniku, izgubio od podgoričke Budućnosti (79:75), a mladi strateg crveno-belih Dušan Alimpijević je posle meča čestitao rivalu zasluženu pobedu.

– Želeli su više, videlo se to od prvog minuta. Neki nesrećni šutevi nisu ušli u prvom delu, ali potpuno zaslužena pobeda i čestitam Budućnosti. Put i umor apsolutno ne smeju da se pominju. Trebalo je da se pobedi, da se stavi tačka na dobar period sa početka sezone, jer ako sad pričamo o umoru, šta ćemo onda kad sezona odmakne – rekao je Alimpijević.

Crveno-beli su vezali dva neuspeha, posle poraza od Žalgirisa u četvrtak na otvaranju Evrolige.

– Ono što je činjenica, za ovakav raspored igranja utakmica, za ovakav tempo je potrebno da se više igrača uključi sa svojim učinkom. Mladi igrači treba da iznesu neke uloge, koje ne odigraju, a to konstatno iznosim. Igrači koji su sa manjom minutažom odigrali protiv Žalgirisa trebalo je da večeras neke stvari bolje rešavaju. Pre svega tu pričam o odbrani, pošto napadački se ni od koga ne očekuje da treba da rešava utakmicu.

Mladi stručnjak je istakao da ovo ni prvi ni jedini poraz ovakvog tipa, dodavši da je ABA liga prilično ujednačena ove godine, a na konferenciji posle meča govorio je i o izostanku Nemanje Dangubića i statusu mladih Nikole Jovanovića, Dejana Davidovca i Dragana Apića.

– Dangubić je dobio reakciju na avion. Imali smo dva leta. Otok je u pitanju, bila je povreda sanirana pred Kaunas, ali je posle dva sletanja noga otekla. Što se tiče Jovanovića, tu je, u rotaciji, osim što ne igra. Davidovac pokriva tri pozicije, da ne pričam previše o tome. Njemu bi moglo da se nađe mesto i konkurisaće posle ovakvih utakmica. Oni konkurišu pred svaku utakmicu, pravimo presek šta bi nam trebalo, to sam rekao i igračima. Ima prostora.

Kada krenu porazi, a Zvezda ih je prethodnih sezona na Jadranu imala veoma malo, odmah počinju i priče o rekonstrukciji tima i dopunskoj selekciji.

TO JE KOŠARKA Perspektivni strateg je naglasio da crveno-belima sledi paklen raspored, u kojem ih očekuju utakmice protiv Barselone, Cedevite, Himkija i Makabija i da nema mesta priči o padu morala posle poraza od Budućnosti. – Takav je ritam i tempo da prosto kada večeras odete odavde sutra zaboravljate ove stvari. Ne samo da je promašen šut kao šut, već je Matijas bio u reketu sam, imali smo šut za produžetak… šta da radimo, to je košarka – istakao je Alimpijević.

– Ne možemo mi odmah pričati o dovođenju igrača posle prvog poraza i loše utakmice. Dok je išlo dobro, onda je sve odlično. Nemoguće je očekivati da sa 11 ovakvih promena svi pokažu sve što treba, ali određene stvari koje su postale automatizam na treninzima treba to da postanu i na utakmici. Dešava se velika razlika kod nekih igrača. Možda to mogu i da razumem, ima igrača kojima je potpuno strano da mora svaka utakmica da se dobije, da se igra pred ovakvom publikom, da se putuje, šta se očekuje u Evroligi, pa nazad da ovde odigraš i boriš se za prednost domaćeg terena u plej-ofu. Mogao bih to da razumem, ali prosto nema vremena.

Jedan od prelomnih momenata na utakmici bila je i nesportska lična greška Peri Antiću, zbog koje je morao pre vremena u svlačionicu, pošto je tokom prvih 20 minuta zaradio i tehničku grešku.

– Moram prvo da pogledam snimak, ali generalno Antić nije bio svestan da se uz nesportsku i tehničku grešku izlazi napolje. Utakmica je živa, on je ozbiljan takmičar, nije napravio juniporski potez. Pero ima emociju, dao je on već ovoj ekipi dosta da bismo mu uzeli za zlo ovaj potez.

Alimpijević je rekao da su oba stručna štaba odradili dobar skauting rivala, i da nije bilo nikakvog taktičkog iznenađenja, osvrnuvši se na 10 primljenih trojki protiv Budućnosti i odbranu od tog segmenta u igri rivala.

– Ne znam šta da kažem. Čini mi se da je Žalgiris do poslednje četvrtine dao tri trojke, ali što se tiče Budućnosti, sigurno ima stvari za dublju analizu, ali između nas, stručnog štaba i igrača. Bilo je situacija jedan na jedan koje su lakše rešili od nas. Bilo je situacija jedan na jedan koje su bolje rešili, bilo je situacija u kojima su bil i svežiji od nas, a to ima veze i te kako sa tim što nisu bili dovoljno umarani do te četvrte četvretine, što se nije igrala više fizička košarka, više na granici faula i to je jeste stvar koju je radila Budućnost, a mi smo je zanemarili – rekao je Dušan Alimpijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

koki

16.10.2017. 13:30

НЕМАШ ЦЕНТРА, тренеру!!!!!!!!!!!!!!!!!! А,без центра се не може играти!!!

CZ

16.10.2017. 15:06

"mladi strucnjak" mi izgleda nema bas veliki autoritet kod svojih igraca od kojih su neki i stariji od njega....ako odmah i uz podrsku vodecih ljudi u klubu ne lupi rukom u stol onda ce biti kasno. Zvezda je godinama imala muke sa predhodnim trenerom amaterom koji se tesko snalazio u velikim mecevima, sa ovim jos mladjanijim ce biti i te kako tesko. Ostaje samo da se nadamo najboljem....

Мирко

16.10.2017. 16:50

Надати се да ће тренер почетник, који претходно није био ни играч, моћи да задовољи захтеве звездиних навијача је сасвим чудно. Ако треба давати паралелу онда би се могло надати и да ће ђак бубалица након што научи градиво моћи да се носи са искусним и провереним професорима. Таква чуда се не дешавају. Нису се ни десила. То што је Обрадовић успео није резултат само успешног и стрпљивог играча на крају каријере већ и чињенице да је био у врхунском тиму где је гледао и учио од врхунских тренера.