Odata počast nastradalima u Šumaricama

Na ovogodišnjoj antirantnoj i komemorativnoj manifestaciji Veliki školski čas, kojom se obeležava sećanje na streljanje civila u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine još jednoj je poslata poruka da se tragedija u Šumaricama ne sme zaboravljati i da se nigde i nikada ne sme ponoviti.
Obeležavanje je počelo polaganjem venaca na spomenik streljanim djacima i profesorima u Šumaricama.
 
Vence su položili đaci i direktorka Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ambasador Nemačke Aleks Ditman, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predstavnici diplomatskog kora.
 
Počast nastradalima odalo je i nekoliko hiljada građana.
 
Posle intoniranja himne "Bože pravde" izveden je dramski prikaz "Igre Brojeva" književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Marka Misirače.
 
U tekstu Mirka Denića lebdi pitanje: Da li se ljudsko zlo može prepoznati i odakle ono dolazi?
 
Svečanost je završena puštanjem golubova i stihovima Desanke Maksimović "Krvava bajka".
 
U Šumaricama 21. oktobra 1941. godine streljano je više hiljada stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 đaka i njihovi profesori.
 
  • taština

    23.10.2017 13:12
    praznine
    Ovo sve u duhu nastavka postupka za rehabilitaciju Milana Nedića???
    Koja smo mi banana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.