Linkovi

Otvoren razgovor Hojta Jia i Vučića


ARHIVA - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji
ARHIVA - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji

Dvodnevna poseta zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Brajana Hojta Jia Beogradu ostaće upamćena po nekoliko stvari, a pre svega po porukama koje američki zvaničnik uputio srpskim vlastima.

Nakon što je u ponedeljak podigao veliku prašinu u Beogradu jasnom porukom da se ne može istovremeno sedeti na dve stolice i da biti između dve strane nije jasna poruka, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji se u utorak sastao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije bilo konferencije za medije, ali se saznaje da je razgovor bio apsolutno otvoren i iskren. Nakon što je pažljivo saslušao američkog diplomatu, Aleksandar Vučić je na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe, a sadržaj odgovora biće saopšten narednih dana, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

U saopštenju se navodi da je Ji je izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka EU, a drugom ka savezu sa Rusijom, kao i zbog ruskog uticaja u regionu.

Takođe, ističe se da je američki diplomata pohvalio napredak Srbije ka ispunjenju svog strateškog cilja - članstva u Evropskoj uniji, i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu Srbije ka članstvu u EU.

Razgovaralo se i o važnosti nastavka dijaloga Srbije i Kosova, a Ji je istakao i važnost unutrašnjeg dijaloga, stoji u saopštenju. Vučić i Ji su razgovarali o značaju slobode izražavanja, kao i odgovornosti za objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama, a američki zvaničnik je istakao važnost postojanja opozicije u demokratskom društvu.

Ji se zauzeo i za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići 1999. godine i slučaja paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, a posle susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić ocenjeno je da postoji dosta prostora za unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa između dve države.

Ji je istakao da su Sjedinjene Države spremne da pruže svaku vrstu pomoći, kako bi Srbija u što skorijoj budućnosti postala članica EU, kaže se u saopšenju iz kabineta premijerke Ane Brnabić.

Američki zvaničnik se danas sastao i sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, a na sinoćnom skupu - Ekonomskom forumu, Hojt Ji je, govoreći o spoljnoj politici Srbije ocenio da "biti između dve strane nije jasna poruka", i da se ne može istovremeno sedeti na dve stolice, posebno ako su daleko i ukoliko se može pasti sa velike visine.

Jedno su reči, a drugo da se to zaista odredi kao strateški prioritet. Važno je da Srbija bude jasna u slanju poruke da dela govore više od reči i koliko prihvata evropske vrednosti, naveo je još Ji.

"Sjedinjene Države i Evropa žele da zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, budu više integrisane sa Zapadom, da postanu članice EU. Akcije koje Rusi preduzimaju poslednjih godina, a posebno prošle godine na Zapadnom Balkanu, ukazuju da imamo vrlo različit pogled. Oni žele da vide Balkan slab i podeljen, a ne jak i bolje integrisan u Evropu", rekao je Ji.

On je naveo da se politika SAD prema Zapadnom Balkanu nije promenila za proteklih 20 godina i da je cilj Amerike bezbedna i stabilna Evropa, uključujući i Zapadni Balkan. On je ocenio da je potrebno da zemlje Zapadnog Balkana naprave strateški izbor, kao što je priključenje EU.

Dijalog Beograda i Prištine je težak, ali je dao rezultate, rekao je Ji i dodao da su SAD od početka uključene u briselske razgovore.

Takođe, Ji je izjavio da ne zna zašto Rusija insistira na diplomatskom imunitetu njenog humanitarnog centra u Nišu i objasnio da to nije praksa i norma u međunarodnoj zajednici.

"Ne razumemo zašto je Rusiji potreban diplomatski imunitet. Zato jednostavno predlažemo našim partnerima, vlastima u Srbiji, da se zapitaju zašto je to Rusiji potrebno, zašto Rusija pritiska Srbiju da da nešto što nije normalno - diplomatski imunitet Centru u Nišu i osoblju centra", zapitao je Ji.

Sinoć je odmah oštro reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, ocenom da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na Srbiju i njeno pravo da samostalno odlučuje. Vulin je naveo da ne zna kakav će biti stav državnog vrha povodom istupa Jia.

Sa druge strane, šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je istakla da, izvučena iz konteksta, ocena Brajana Hojta Ji zvuči drugačije. Ji je takođe rekao da je njemu potpuno jasno da je članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, kao i da su SAD partner na tom putu i EU i Srbije, rekla je Miščević.

XS
SM
MD
LG