Прекогранична сарадња отвара нове могућности за туризам Ирига

ИРИГ: Састанак представника иришке општине и Тузланског кантона из Босне и Херцеговине, одржан прошле седмице у Врднику у организацији Туристичке организације Општине Ириг, резултирао је споразумом о сарадњи, који подразумева заједничко учешће у пројектима прекограничне сарадње уз финансирање из Европске уније.
Lazin vir u Vrdniku, Foto: Dnevnik.rs
Фото: Лазин вир у Врднику, Фото: Дневник.рс

Туристички потенцијали су оно што веже Ириг и Тузлу и отвара нове могућности за развој оба региона.

Директор Туристичке организације Ириг Драган Драгичевић уверен је да ће ускоро завршити све припреме и до 15. новембра, када је рок, предати сву документацију за заједнички пројекат. Поред тога, у оквиру манифестације „Дани Војводине у Бања Луци”, прошлог викенда на Тргу Крајине, међу 17 општина и градова представио се и Ириг. Програм Ирига је обухватио гастрономску понуду, дегустацију вина и наступе тамбурашког оркестра „Бесане ноћи” и КУД „Светозар Марковић”.

Председник Општине Ириг Стеван Казимировић каже за „Дневник“ да је туристичка  понуда општине изузетно богата и разнолика, као у мало којој средини у Србији.

"Имамо природне лепоте Фрушке горе, историјске споменике, термалну и ваздушњу Бању Врдник, одличне мале винарије. Све то заједно предодредило је Ириг да буде туристички бисер какав се ретко среће“, каже Казимировић.“Здравствени туризам је започет још тридесетих година прошлог века, да би након надоградње 70-их година као Специјална болница за рехабилитацију „Термал“ у Врднику постао позната бања - каже Казимировић и додаје да расте број нових хотела, приватних смештајних капацитета, етно- салаша и угоститељских објеката, привлаче све већи број туриста из Србије и иностранства, те Ириг полако, али сигурно постаје туристичка престоница Срема и Војводине.“


Thumbnail

Осам светиња

Осам од осамнаест манастира на Фрушкој гори налази се на територији општине Ириг, и сви су добро посећени. То су Старо Хопово, Ново Хопово, Велика Ремета, Гргетег, Јазак, Раваница, Мала Ремета и Крушедол. Осим организованих посета манастирима, све је више појединачних. Излетници често издвоје један дан па обиђу и манастире и винарије на Фрушкој гори и на тај начин проведу дан са породицом у природи, а и виде и науче нешто ново.


Фрушка гора је одувек била позната по спортско-рекреативном и излетничком туризму, било да је посећују професионални спортисти који су дошли на припреме, али и шетачи, бициклисти, планинари, а све је више организованих крос трка и такмичења у вожњи планинских бицикала, мотора и квадрова. Нема особе која бар једном није посетила Иришки венац, Змајевац или Бранковац, а уређени су и прелепи видиковци какав је изнад Врдника. Са Иришког венца види се пола Бачке, Авала, Цер и друге планине, када је погодно време.

Међу пецарошима најтраженије дестинације су језера Међеш, Добродол и Борковац, а најпознатије винарије свакако „Ковачевић“, „Мачков подрум“, „Деурић“ и мала винарија из Ривице „Одровачки“, која је на овогодишњим Пударским данима понела двоструку титулу, у категорији белих и црвених вина. Куриозитет је да се винарије старије од 100 година могу пронаћи у сваком селу ове општине. Вински подрум етно насеља „Врдничка кула“ је све посећенији, осим вина и због домаће кухиње типичне за ово поднебље, набраја Казимировић. Све заступљенији је и конгресни туризам у хотелу „Термал”, где се организују разна предавања, радионице и састанци. Један од најзначајнијих аматерских позоришних фестивала у Србији одржава се у Иригу у организацији КУД „Змај“ из Ирига и траје већ више од 40 година.


Видовдански сабор и Пударски дани

Највећа манифестација у општини су „Пударски дани“, посвећени берби грожђа и вину, које је и заштитни знак ове општине. По посећености следи Видовдански сабор у Врднику, током ког се посебна пажња посвећује неговању народних обичаја. У Ривици се одржава „Бостанијада”, Јазак има „Јесен стиже дуњо моја, кукурузи већ су зрели“, док Шатринци одржавају „Гушчијаду”.


Најважнија културна и историјска знаменитост у Иригу је свакако Прва српска читаоница основана 1842. године. Значајно је геолошко-палеонтолошко налазиште седимента у Гргетегу, што је најлепши и најважнији доказ да је Фрушка гора била острво у некадашњем Панонском мору. Ту је и Рибарски трг у Иригу који је половином 19. века био центар трговине рибом, па стара воденица у Ривици, споменик који подсећа на епидемију куге која је похарала Срем 1795. године. Бројни су споменици посвећени антифашистичкој борби, међу којима и највиши, недавно обновљен на Иришком венцу. У туристичке атракције спада и Лазин вир на километар и по од центра Врдника. До водопада се стиже шетњом кроз шуму, што је уживање које ниједан излетник и љубитељ природе не би пропустио.

М. Стакић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Ириг. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града)

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести