Komentara: 0
Pregleda: 3208
Foto

Održana svečana akademija Kola srpskih sestara

08.11.2017. u 10:50h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u prepunoj Velikoj većnici Gradske kuće subotički odbor Kola srpskih sestara obeležio je sinoć 79 godina od osnivanja i četvrt veka od obnove rada.
Održana svečana akademija Kola srpskih sestara

Na temeljima Dobrotvorne zadruge Srpkinja, Mesni odbor Kola srpskih sestara u Subotici formiran je 1938, godine, prva predsednica bila je Mila Brašić, a za nepunih šest meseci pristupilo više od dve stotine članica.

Dolaskom okupatora, Kolo srpskih sestara prestaje sa radom 6. aprila 1941. godine, ali po oslobođenju 1944. godine, nova vlast ne dozvoljava obnavljanje rada Kola srpskih sestara. Mesni odbor Kola srpskih sestara u Subotici obnovljen je 3. oktobra 1992. godine sa sloganom: „Sve, dakle, što hoćete da ljudi čine vama, činite i Vi njima“.

Održana svečana akademija Kola srpskih sestara

- Kolo srpskih sestara istrajno, godinama predano radi na putu humanizma, pružanju pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna. Sa puno ljubavi, širokog srca, časno i dostojanstveno, pokušavamo da stignemo na sve adrese, činimo mnogo i koliko možemo – istakla je Jelena Birovljev, predsednica Kola srpskih sestara u Subotici. - Ponosni smo što imamo Kolo devojaka, sve u nadi da ćemo u budućnosti uspeti da uradimo nešto bolje, sa manjim brojem vapaja za pomoć. Biti članica Kola znači činiti dobro drugima. U našem sastavu su Srpskinje, Mađarice, Bunjevke, Hrvatice i sve druge sestre koje su spremne da rade sa nama, koje ne pitaju za naciju i veru, nego za problem i kako on da se reši.

Tokom večeri nastupili su Crkveni hor "Sveti Roman Melod", učenice Muzičke škole iz Subotice, a dramski umetnici subotičkog Narodnog pozorišta Suzana Vuković i Ljubiša Ristović izveli su delić iz drame "Hasanaginica".

Održana svečana akademija Kola srpskih sestara

Svečanosti su prisustvovale Miroslava Babić, članica Gradskog veća za kulturu, Narodni poslanik Milimir Vukadinović i predsednice Kola srpskih sestara iz brojnih gradova širom Srbije, koje su domaćinu uručile prigodne poklone povodom jubileja.

U ime Grada i gradonačelnika Bogdana Labana, prisutne je pozdravila Miroslava Babić, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture.

- Članice Kola srpskih sestara u kontiunitetu pružaju uslugu pomoći i nege u kući starijim sugrađanima kojima je takva pomoć neophodna. Čestitam vam na jubileju 25 godina od obnavljanja, a vaše udruženje će i u budućnosti imati podršku lokalne samouprave u oblasti društvenog i humanitarnog rada -  istakla je Babić.

Izvor: Subotica.com
Svečanost Kola srpskih sestara Svečanost Kola srpskih sestara Svečanost Kola srpskih sestara Svečanost Kola srpskih sestara Svečanost Kola srpskih sestara Svečanost Kola srpskih sestara Svečanost Kola srpskih sestara Svečanost Kola srpskih sestara
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3208
Povezane teme

Kolo srpskih sestara Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.