Najstarija mapa na kojoj se pominje Amerika na aukciji

Aukcijska kuća Kristi saopštila je da je otkrila prethodno nepoznatu kopiju mape stare 510 godina nazvane "američkom krštenicom" jer je to prva mapa gde je upotrebljen naziv Amerika da označi Novi Svet.
Stručnjak u Kristijevom odeljenju za knjige i rukopise Džulijan Vilson kaže da je dvodimenzionalni štampani globus koji je nacrtao nemački kartograf Martin Valdzemiler "najraniji pisani dokument u kojem je upotrebljena reč Amerika".
 
Kartograf Valdzemiler je odlučio da nazove tu kopnenu masu po italijanskom istraživaču Amerigu Vespučiju koji je pomogao da se dokaže da teritorije koje su istraživali Evropljani u 15. i 16. veku nisu deo Azije, kako je pretpostavljao Kristofer Kolumbo.
 
Aukcijska kuća Kristi saopštila je da će ponuditi mapu na prodaju u Londonu 13. decembra. Procenjuje se da će se za nju dobiti između 600.000 i 900.000 funti (788.000 i 1,2 miliona dolara).
  • gari

    09.11.2017 19:30
    @Jogi Letač
    Ali naravno da su znali za taj problem kad su znali da je Zemlja loptasta, (nisu znali da je elipsoid) a crtali su mape. :)

    A matematičar Leonard Ojler je dokazao da je Zemlja elipsoid.

    Zanimljiv tekst.
  • Jogi Letač

    08.11.2017 20:30
    E da je ovaj Valdzemiler znao da će se za 500 godina pojaviti neki likovi koji će tvrditi a je Zemlja ravna ploča, mogao je da batali posao.
    Šalu na stranu, ovi rascepi na severnoj i južnoj strani govore da su i tadašnji kartografi znali za problem kada se sadžaj sa zakrivljene površi (površ Zemlje) preslikava u ravan (papir na kojem se crta karta).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.