Заштита Вршца од поплава: Уређивање потока Месић

ВРШАЦ: У току је припрема пројекта заштите града Вршца од поплава, уређењем дела корита потока Месић од Вршачког канала, поред Вршачког језера до мале цркве односно до АМСС.  Радови ће почети у фебрару наредне године.
Potok Mesić  foto: Dnevnik.rs
Фото: Поток Месић фото: Дневник.рс

За овај обиман посао биће потребне две године, али се за почетак реализације пројекта сматра 10. октобар ове године када је из ваздуха снимљен поток Месић и његова обала. Тим датумом наступа тзв. мораторијум или датум пресека затеченог стања, па се грађани моле да се уздрже од активности у виду било каквих улагања, постављања привремених или зидања трајних објеката, садње биљака и дрвећа у кориту потока, на његовим обалама, као и на насипу. Улагања и издаци учињени након датума пресека неће се признати, а грађевине ће бити уклоњене без накнаде, саопштено је из Градске управе.

Са датумом снимка из ваздуха, 10. октобром, наступио је мораторијум на градњу, па се грађани упозоравају да се улагања и издаци учињени након тог датума неће признавати, а грађевине ће бити уклоњене без накнаде

Пројекат спроводе Град Вршац, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичка дирекција за воде, ФЕР Пројекат и Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“. У току трајања радова, наводи се у саопштењу, грађанима ће поред редовних институционалних служби, правних лекова, инспекцијских и других државних органа на располагању бити и Жалбена комисија, која ће бити основана за овај пројекат и служиће локалном становништву као механизам који ће спречити, ублажити отклонити или компензовати евентуалне последице услед утицаја пројекта.

У намери што бољег сагледавања утицаја које овај пројекат може имати на живот становништва и имовину израђује се Скраћени акциони план расељавања, који ће садржати податке о пројекту, одговорним лицима, утицајима, начину утврђивања накнаде за евентуалне губитке, односно штету која настане у току извођења радова.     

З. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести