Почела реконструкција најстарије позоришне зграде у Србији

ЗРЕЊАНИН: Захваљујући средствима добијеним од Министарства културе и информисања, у оквиру конкурса „Градови у фокусу“, у згради Народног позоришта „Тоша Јовановић“ почели су грађевински радови на уређењу фоајеа и спољног зида који се налази до суседног објекта Народног музеја Зрењанин.
Počela rekonstrukcija Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ foto: Dnevnik.rs
Фото: Почела реконструкција Народног позоришта „Тоша Јовановић“ фото: Дневник.рс

По речима директора Народног позоришта Ивана Француског, вредност радова је око 17 милиона динара и очекује се да ће бити завршени до краја године, уколико не дође до неких непредвиђених околности.

„Унутрашњост фоајеа ће након ових радова изгледати потпуно другачије у односу на досадашњи распоред“, рекао је Француски за „Дневник“.

Зрењанинско Народно позориште „Тоша Јовановић” најстарије је позориште у земљи са очуваном барокном салом. Не зна се поуздано када је подигнута зграда у којој се данас налази, али се сматра да је то било 1835. године, мада је извођење представа забележено у граду и раније. Позориште је изграђено у дворишту зграде Пореског звања, која је данас део савременог позоришта „Тоша Јовановић”. Постоје претпоставке да је здање у ком је позоришна дворана, уствари стари Градски житни магацин који датира још из 18. века.

Thumbnail

Фоајеу потпуно ново лице Фото: Дневник.рс

Од времена подизања, или преуређења раније грађевине у сврхе позоришта, урађено је више адаптација. Прва забележена реконструкција изведена је 1884. године по пројекту градског инжењера Ференца Пелцла. Према ондашњим новинским чланцима, 1882. године је у згради избио пожар у коме је значајно оштећена позоришна сала. Након две године завршени су радови на реконструкцији сале приликом којих је она надзидана, бина подигнута и ојачана, а испод сцене је оформљен простор за оркестар. Наредна обнова позоришта догодила се 1923. године по пројекту архитекте Драгише Брашована, када је у бившој згради Пореског звања оформљен фоаје са гардербом, благајном и бифеом, а улаз у позориште је отворен са трга. Године 1927. је уведена струја.


Фасада по старим фотографијама

Током 1980. године урађени су конзерваторски услови за радове на реконструкцији зграде позоришта, а 1984. израђена је пројектна документација. Тада је обновљена фасада према старим фотографијама, а над некадашњом једноспратницом дозидан је спрат ради нивелисања висине са суседним грађевинама и смештаја свих потребних функција. Барокни ентеријер сале одликује се изузетном акустичношћу, функционалношћу и лепотом. У 2002. години рестаурирана је улична фасада према условима Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Новог Сада, док су радови на обнови крова изведени током 2006. године.


Својевремено је било предлагано да се изгради савремена зграда позоришта, али то није прихваћено, јер је објекат проглашен за културно добро. Унутрашност позоришта је, захваљујући сачуваним оригиналним плановима постепено рестаурирана.   

Ж. Балабан

 

 

Фоајеу потпуно ново лице Фото: Дневник.рс

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести