KRIK: Ministar Popović visokorizičan za ofšor agenciju

Podaci iz projekta "Rajski papiri" otkrivaju da ministar Nenad Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, objavila je Mreža za istraživanje korupcije i kriminala (KRIK), napominjući da ga je advokatska kancelarija Appleby, iz koje su procureli papiri, proglasila za klijenta visokog rizika.
 KRIK: Ministar Popović visokorizičan za ofšor agenciju
Foto: Medija centar Beograd
Kako navodi KRIK, ta advokatska kancelarija je otkrila kontroverzne poslove u kojima su učestvovale Popovićeve ruske kompanije, kao i veze koje je imao s ozloglašenim finansijerom Markom Ričom.
 
Popović nikada nije skrivao da je imućan, ali su dokumenta prvi put pokazala koliko je njegovo bogatstvo. Renomirana računovodstvena firma Prajs Vaterhaus Kupers procenila je da je tržišna vrednost njegovih poslova veća od 100 miliona dolara, otkrivaju "Rajski papiri".
 
Dokumenta pokazuju da se u Popovićevoj mreži ofšor kompanija nalaze one registrovane na Kipru i Britanskim devičanskim ostrvima, dodaje KRIK i tvrdi da on ima firme i u Rusiji, a nekretnine u najmanje tri zemlje – Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji.
 
"Rajski papiri" takođe otkrivaju da je Popović, dok je bio potpredsednik Skupštine i član Demokratske stranke Srbije, planirao da reorganizuje svoje bogatstvo i kontrolu nad mrežom ofšor kompanija premesti na ostrvo Man i osnuje trast u Hongkongu, ali se ti planovi nisu ostvarili. Mejlovi u "Rajskim papirima" pokazuju da je advokatska kancelarija Appleby koja je trebalo da realizuje Popovićeve planove sprovela istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa njegovim poslovima u Rusiji, piše KRIK.
 
Navodi se da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv Popovića pokrenula tri postupka od kojih su dva još u toku, a Drugo osnovno javno tužilaštvo trenutno proverava krivičnu prijavu podnetu protiv njega zbog sumnji za zloupotrebe prilikom privatizacija.
 
Novinari KRIK-a mesec dana su pozivali Popovića na intervju i od njegovog šefa kabineta dobijali odgovor da je stalno na putu i da nema vremena, a prošle nedelje poslata su mu i pitanja na koja do danas nije odgovorio.
 
Premijerka o Popoviću: Bio je jasan
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je izjava ministra za inovacije Nenada Popovića u vezi sa navodima KRIK-a da poseduje ofšor kompanije "bila jasna".
 
"Razgovarala sam sa ministrom Popovićem, njegova izjava je prilično jasna. Pozivam, kao i u svim ostalim slučajevima, nadležne organe da reaguju ukoliko imaju zašto da reaguju", rekla je premijerka. Izjava je bila takva, kaže ona, da Popović nema ofšor kompanije.
 
"Ukoliko je izjava tačna, onda ne vidim o kakvoj moralnoj odgovornosti pričamo", rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje novinara da li oseća kao predsednica vlade moralnu odgovornost i poručila da je potrebno da se vidi u narednom periodu šta je istina.
 
Nenad Popović je juče najavio da će tužiti novinare KRIK-a, jer, kako je naveo, dva dana o njemu objavljuju lažne informacije.
  • Jovan

    09.11.2017 08:34
    Brnabićka se sa svakom novom aferom u vlasti sve više ukopava u zemlju, a kada odu ovi, kao što je otišao DS, svi će je mrzeti. Samo neka nastavi da podržava kriminalce i probisvete, i neka pokušava da ih opravdava... Ja već ne mogu očima više da je vidim posle izjave za Vulina, a sad za Popovića.
  • trolololo

    09.11.2017 08:05
    zalivaditi
    iz svega ovoga se moze zakljuciti da je covek najveci deo para zaradio radeci za glenkor u rusiji.... glenkor sumnjiva firma zato sto neko vadi iz naftalina aparthejd. isto tako je i pola nemackih firmi sumnjivo jer su radile za hitlera?

    visokorizican zato sto je radio sa drzavnim firmama u rusiji... da li postoje privatne hidroelektrane u rusiji? sto se tice rudnika postoje i drzavni i privatni.

    za poslove u srbiji znajuci da je bio kod kostunice sigurno vazi sve najgore... alo povezivati ono gore jedno sa drugim je tezak BS.

    po meni je sve ovo prilicno povrsno. nek se udube malo da ispitaju transakcije tu ima verovatno mnogo vise interesantnih detalja

  • Tolimir

    09.11.2017 07:41
    više, više i samo više
    @Pop

    Da bi imao više! Nije mu dovoljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija