Život i ljudi

0

Dečak-leptir dobio potpuno novu kožu pomoću genske terapije

Autor: MIM

Izvor: Beta

Dečak-leptir dobio potpuno novu kožu pomoću genske terapije

Izvor: Foto: Beta / AP

 

Dečak-leptir Hasan (9), rođen u Siriji, smešten je pre dve godine u bolnicu u Nemačkoj, s retkom, neizlečivom bolesti kože, izazvanom mutacijama gena. Zbog te bolesti koža je izuzetno osetljiva na dodir, kao krila leptira, i gotovo konstantno je puna plikova i otvorenih rana, navodi Asošiejted pres.

Za njegov slučaj angažovani su doktori iz Italije koji su uzeli mali uzorak dečakove kože i u laboratoriji dodali njenim ćelijama ispravnu verziju lošeg gena. Potom su mu presadili takvu genetski modifikovanu kožu.

Posle niza operacija kojima mu je spašavan život, dečak Hasan je dobio novu, genetski modifikovanu kožu koja prekriva 80 odsto njegovog tela, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Sada, dve godine kasnije, njegova koža izgleda potpuno normalno. Doktori navode da je stanje dečaka toliko napredovalo da ne samo da mu više nisu potrebni lekovi, već je ponovo krenuo u školu i čak igra fudbal.

Hasanov otac rekao je da se dečak "sada oseća kao normalna osoba", da se igra, da je aktivan i uživa u životu.

Nekoliko dana po rođenju Hasan je imao plikove i rane po celom telu i najveći deo njegove kože izgledao je kao otvorena rana.

Kako za buloznu epidermolizu leka nema i oko 40 odsto obolelih ne doživi adolescenciju, doktori su dečakovu porodicu pripremali za najgore.

Jedan od doktora u nemačkoj bolnici izjavio je da su se lekari prvobitno odlučili za palijativnu negu, jer "nisu imali šanse da spasu život deteta".

Tada je doveden tim biologa specijalista za gensku terapiju, sa italijanskih univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji, a Hasanovi roditelji su im odobrili da pokušaju s eksperimentalnom terapijom, prenosi BBC.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR