CRVENO-BELI PALI U ARENI: Baskonija nanela Zvezdi novi poraz

V. Preradović

23. 11. 2017. u 22:46

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras od Baskonije sa 85:81 (22:17, 25:21, 17:19, 21:24) u Beogradskoj areni, u 9. kolu Evrolige

ЦРВЕНО-БЕЛИ ПАЛИ У АРЕНИ: Басконија нанела Звезди нови пораз

Matijas Lesor na meču sa Baskonijom Foto: N. Paraušić

DUBOKO su uzdahnuli navijači u “Areni” dok su na dva video-bima gledali propuštenu šansu fudbalera u nadoknadi meča u Belorusiji. Uzdah je odjeknuo i posle utakmice Zvezdinih košarkaša protiv Baskonije, u kojoj su crveno-beli u neizvesnoj završnici doživeli šesti uzastopni poraz (81:85) i ostali prilepljeni za dno evroligaške tabele posle devet mečeva.


Bilo je u prvom poluvremenu perioda igre koji su izgledali kao isečci iz pobeda nad Barselonom i Makabijem. Međitim, sekvence dobre odbrane iz kojih izviru laki poeni suviše su retke za trku sa znatno kvalitetnijim rivalima. A baskijski tim jedan je od mnogih koji po košarkaškom materijalu odskače od našeg šampiona.



U trenucima kada je Lesor energijom, ma koliko nekanalisanom, ubrizgavao adrenalin saigračima i navijačima, ili kada se Dobrić bez respekta prema protivniku zarivao u srce odbrane Baskonije, postojao je i privid ravnopravnosti na terenu. Za stvarnu ravnopravnost sa evroligaškim konkurentima, osim pojačanja, neophodno je da igrači postavljeni za nosioce igre to zaista u budu. U prvih 20 minuta, Ročesti, Feldin i Bjelica odigrali su samo sporedne uloge.


Druga opcija je da momci iz sobe za pomoćne osoblje izađu na parket i pokažu kako se igra protiv jačeg od sebe. Dobrić i Janković, koji je zbog neplaniranog odsustva Antića dobio veću šansu, uspeli su da animiraju 5.500 gledalaca u “Areni” i probude im pobedničku nadu. Priliku je dobio i Davidovac dok je Feldin ostavljen duže na klupi da razmišlja o nerezonskim šutevima ispaljenim daleko od linije 6,75.



Odmah po povratku na teren “spakovao” je trojku u koš rivala, u sledećem napadu očajan timski procenat u toj kategoriji popravio je Davidovac, ali nije bilo popravke tamo gde je bilo najpotrebnije. Pukotine u odbrani držale su Baskoniju na rezultatskom odstojanju sve do pet minuta pre kraja. Lesor je najboljom evroligaškom kreacijom u sezoni dogurao crveno-bele do neizvesne završnice...


Ipak, ista priča odmotavala se do kraja. Defanzivni propusti, kao što je proklizavanje Bjelice kod odlučujućeg šuta Šengelije, nisu dozvolili više od podgrejane nade da se može staviti tačka na gubitnički niz u Evroligi.


U narednom meču, 1. decembra, crveno-beli gostuju madridskom Realu, tako da trijumfalna nada postaje sve hladnija...


C. ZVEZDA 81

BASKONIJA 85

BEOGRADSKA arena. Gledalaca: 5.467. Sudije: Paterniko (Italija), Koromilas (Grčka), Silva (Portugal).

C. ZVEZDA: Radičević, Dangubić, Davidovac 7, Lazić 2, Dobrić 17 (8-6 za dva, 4-1 za tri), Feldin 10, Apić, Janković 8, Ročesti 4, Lesor 19 (11-7 za dva), Jovanović 5, Bjelica 9.

BASKONIJA: Vildoza, Gonzales, Tima 15, Vojtman 17, Malmanis 3, Uertas 3, Buboa 10, Džening 13, Grejndžer 6, Poire 2, Martinez, Šengelija 16.

17:22, 21:25, 19:17, 24:21


ANTIĆ U SKOPLjU

ISKUSNI centar Crvene zvezde Pero Antić nije bio u sastavu za meč sa Baskonijom, ali razlog nije povreda. Zbog neodložnih porodičnih obaveza, otputovao je u Skoplje.

Van tima su za ovu utakmicu ostali Marko Kešelj i mladi Stefan Lazarević.


GOSTI KUK I NELSON

GOSTI na utakmici sa Baskonijom bili su bivši plejmejkeri Crvene zvezde Omar Kuk, koji je nosio dres kluba s Malog Kalemegdana u sezoni 2007/2008, i Demarkus Nelson, koga se navijači bolje sećaju (2012-2014).

Kuk je od tada igrao za mnoge klubove, uključujući i Baskoniju, trenutno nastupa za Estudijantes, dok je Nelson u timu francuskog Asvela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije