Najnovije vesti
Vesti Svet
OTROVNA STRELA KA IRANU Saudijski princ: U Teheranu sedi HITLER BLISKOG ISTOKA, mora mu se stati na put!

OTROVNA STRELA KA IRANU Saudijski princ: U Teheranu sedi HITLER BLISKOG ISTOKA, mora mu se stati na put!

Saudijski princ i prestolonaslednik Mohamed bin Salman ispalio je novu trovnu strelicu ka Teheranu, nazvavši vrhovnog verskog vođu Irana, ajatolaha Alija Hamneija, "novim Hitlerom Bliskog istoka".

Muhamed bin Salman AP Foto: Tanjug/AP
Muhamed bin Salman AP
Mohamed bin Salman
Foto: Tanjug/AP
Mohamed bin Salman

Bin Salman, koji je saudijski ministar odbrane, a sudeći po poslednjim potezima i čovek koji vuče sve konce moći u pustinjskom kraljevstvu, rekao je za "Njujork tajms" da "navodnoj ekspanziji Irana treba stati na put".

- Mi smo od Evrope naučili da smirivanje situacijene funkcioniše. Ne želimo da novi Hitler iz Irana na Bliskom istoku ponovi ono što se desilo u Evropi - rekao je saudijski princ.

On je dodao i da je za njegovu zemlju najvažnije ono što čini na unutrašnjem planu, kako bi ojačao svoju snagu i ekonomiju.

Ajatolah Ali Hamnei
Foto: Public domain / Wikipedia
Ajatolah Ali Hamnei

Netrpeljivost Rijada i Teherana bukti već dugo vreme, a otkad je ratoborni mladi princ preuzeo konce vlasti u Saudijskoj Arabiji, stav prema Iranu postao je još agresivniji.

Počeo je pritisak na Liban, koji je rezultirao tronedeljnom sapunicom sa premijerom Saadom Haririjem u glavnoj ulozi, od ostavke do predomišljanja. Saudijci su optužili Hezbolah, proiranski šiitsku miliciju Libana, da pokušava da eliminiše Haririja, a u Teheran su uprli prstom i kada je reč o naoružavanju Huta iz Jemena, koji su nekoliko puta raketirali granične predele Saudijske Arabije u znak odmazde zbog dvoipogodišnje agresije na njihovu zemlju.

MBS, kako zovu mladog princa, čistkom konkurentskih izvora moći kod kuće: bogatih prinčeva, rođaka, uticajnih vlasnika medija i komandanta nacionalne garde stavio do znanja da vlast pripada samo njemu. Sva je prilika da se neće libiti da neograničenu moć upotrebljava kad god to bude smatrao potrebnim, posebno kada je u pitanju spoljna politika i odnos sa arhineprijateljima iz Irana.