Danas je Mratindan: Ako domaćin sve kućne poslove preuzme na sebe, svim ukućanima će krenuti nabolje!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan, foto: Depositphotos/librakv
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan, foto: Depositphotos/librakv
.

Sveti Sava, knez Lazar i Sveti Stefan su trojstvo najmudrijih i najblagorodnijih svetitelja srpskog naroda, a dan Svetog kralja Stefana Dečanskog je zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti.

Ovo je ujedno i početak zimskog perioda godine, pa u narodu postoji izreka "Sveti Mrata, sneg za vrata."

Stefan Dečanski je pretrpeo strašne muke, jer ga je otac, kralj Milutin, oslepeo, a sin, car Dušan udavio. Nakon što je oslepljen, javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao mu je da će mu vratiti vid. Pet godina je Sveti Stefan bio u Carigradu kao zarobljenik u manastiru Svedržitelja i izazivao veliko divljenje svih monaha, a nakon pet godina čudotvorno mu se vratio vid pa je potom sagradio Visoke Dečane.

U celom srpskom narodu, a naročito na istoku zemlje, postoji mnogo običaja povezanih sa ovim praznikom. Etnolozi tvrde da ovaj praznik potiče iz paganskih vremena, kada su Sloveni slavili kult vuka, moćnog zaštitnika od demona.

Zato postoji verovanje da 24. novembra saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smeju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu. Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.

Veruje se i da danas domaćin treba sve kućne poslove da preuzme na sebe, i onda će svim ukućanima sve krenuti kao po loju. Ukoliko je domaćin razmažen, zanoveta i ne želi da preuzme obaveze na sebe, godina će biti loša po celu porodicu.

Kod starijih ljudi postoji verovanje da, ukoliko Mratindan padne u maglovito vreme, zima će biti promenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

Izvor: Žena.Blic