Izlov zabranjen ribari se bune

Vesna Milanović Simičić

24. 11. 2017. u 09:30

"Vojvodinašume" uvele trajnu restrikciju za pecaroše na sedam kilometara plovnog puta Dunava kod Apatina. Ugrožen profit, ali i ribolovni turizam

Излов забрањен рибари се буне

I u apatinskoj marini strahuju od gubitka zarade

NA potezu Dunava kod Apatina, u ribarskom području "Gornje Podunavlje", kojim upravlja Šumsko gazdinstvo Sombor - JP "Vojvodinašume", prvi put je uvedena trajna zabrana izlova na Dunavu u dužini od sedam kilometara zbog zaštite ribljeg fonda. Upravljač područja obrazlaže da su lokacije Veliki Liman, Mali Liman, Varošvis i Purina jama stavljene pod novi restriktivni režim, pozivajući se na zakon iz 2014.

Udruženja sportskih ribolovaca i nadležni u JP "Putničko pristanište i marina" u Apatinu zameraju što je zabrana uvedena na veliki deo toka reke i smatraju da će to pogoditi njihovo poslovanje, a naročito višedecenijski ribolovni turizam na tom području.

- Turistički aranžmani su na najatraktivnijem delu Dunava trenutno neizvodljivi, jer ova odluka direktno ugrožava našu sajamsku ponudu, koja uključuje pecaroški vikend sa iznajmljivanjem čamca, vodiča i, prvenstveno, pecanje na sada zabranjenim lokacijama. Nadamo se da će uskoro doći do dogovora u zajedničkom interesu - poručuje Ljiljana Krec, v. d. direktora JP "Putničko pristanište i marina".

Sportski ribolovci slažu se da je neophodno da se zaštite određeni delovi vodotoka, ali ne u tolikoj meri.

TABLE VEĆ POSTAVLjENE - ODLUKA je doneta na osnovu višemesečnog monitoringa ribljeg područja i srednjoročnog plana koji je uradio PMF iz Novog Sada. Za taj posao i sve analize bilo je potrebno vreme da bismo sve uskladili sa važećim zakonom. Naloženo nam je, kao upravljaču, da ta riblja staništa obeležimo i da postavimo table o zabrani. Početkom godine uradićemo novi monitoring, posle čega ćemo znati šta dalje - izričit je Velimir Češljević, zadužen za zaštitu ribarstva u ŠG Sombor.

- Prvi put upravljač trajno zabranjuje ribolov u gradskoj zoni i rejonu buduće luke na međunarodnoj reci. Decenijama tu dolaze brojni ribolovci, naročito oni koji nemaju čamce, a pecanjem popunjavaju kućni budžet. Ako se to ne reši, možemo očekivati gubitak, jer će se ribolovačke dozvole manje tražiti, ređe će se iznajmljivati čamaci... Volimo i čuvamo ovu reku godinama, pa verujemo da će biti dogovora - kaže Milan Ćopić, predsednik USR "Bucov".

Na tim delovima Dunava godišnje dođe i više od 2.000 pecaroša. Tu se odlično love šaran, smuđ, som i druga bela riba.

- Pozdravljamo privremene zabrane ribolova kada se riba mresti, ali trajna zabrana na tolikoj kilometraži nije opravdana i tražimo da se to izmeni. Štetu trpe ribolovci, kao i svi oni koji žive od turizma na reci - naglašava Dejan Dizija, potpredsednik USR "Čikla".

Nadležni su svesni kakav problem je donela odluka, napominje Srđan Peurača, zakonski zastupnik ŠG Sombor - JP "Vojvodinašume, i zato ne isključuju dogovor. Šansa za to mogla bi da bude početkom iduće godine, kada se najavljuje novi monitoring ribljeg fonda.

ČAMCI I VEZOVI

U JP "Putničko pristanište i marina" strahuju da će zbog zabrane ribolova izgubiti stalne korisnike, te da će oni povući sa vezova čamce i plovila, jer neće imati gde da pecaju u okolini. Međunarodna marina ima oko 400 vezova za čamce, a cena godišnjeg veza je od 6.000 do 12.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PP

24.11.2017. 16:15

Vojvodinašume (!?) - to vam je kao kada bi Arapi napravili javni servis i nazvali ga Saharavode. Šta ti ljudi rade i čime se bave, niko pojima nema osim vladajućih partija koje su taj javni servis izmislile kako bi tradicionalno uhlebljavale preletače i zaslužne aktiviste. Inače, pecaroši sa dva-tri štapa nisu problem za riblji fond, problem su zagađivači i krivolovci sa mrežama koje niko ne dira i koji će sada, pošto neće biti nikoga na obalama, moći nesmetano da izlovljavaju ribu.

Nebojsa007

24.11.2017. 17:07

Rube je stvarno jako malo ali ne zahvaljujuci pecarosima vec idiotima koji ribu ubijaju strujom i plinom. Ja bi zabranio na par godina lov sa mrezom i stanje bi se popravilo. Iskreno govoreci bar za Sabac ja u ovoj godini nisam video nikoga da je isao u kontrolu ribolovaca.