Кошаркаши Србије дуелом са Аустријом почињу квалификације за Мондијал

У крајње необичним околностима, јединственим у историји игре под обручима, кошаркашка репрезентација Србије вечерас од 20 часова у београдској хали „Александар Николић“ утакмицом против Аустрије почиње квалификације за Светско првенство које се 2019. године одржава у Кини.
raduljica, epa
Фото: Miroslav Raduljica, foto: EPA (JORGE ZAPATA)

Већ у понедељак на истом месту Србија ће дочекати, руку на срце, још једног недораслог ривала, а то је Грузија, док се у групи Г где се налази наш тим озбиљнији дуели очекују једино са селекцијом Немачке.

Подсећања ради, из свеке групе (има их осам) по три најбоље пласиране прелазе у другу фазу такмичења. У други круг се преносе бодови из прве фазе и праве четири групе од по шест тимова, те из сваке групе по три најбоље пласиране екипе дају скупину од 12 европских селекција које ће путовати на СП у најмногољуднију земљу света.

Ипак, у светлу последњих дешавања на светској кошаркашкој сцени у којој је ФИБА по ко зна који пут изгубила кредибилитет, мноштво репрезентација, па тако и Србија, у квалификације улазе без већине евролигашкјих и без НБА играча. То практично значи да ћемо гледати сасвим  другачије тимове од оних које смо навикли да гледамо у мечевима репрезентативних селекција. Сигурно да нико са сигурношћу не може да процени, чак ни у грубим оквирима, које су реалне могућности наше, али ни осталих репрезентација. Ипак, оно што се практично не доводи у питање да и поред одсуства „главних“ играча Србија апсолутно поседује квалитет да се пласира на завршни турнир најбољих селекција на планети. Ако се тома дода и јучерашња одлука Црвене звезде да када је у могућности стави своје играче Ђорђевићу на располагање, нема бојазни у коначан успех мисије „одлазак на Мондијал. 

Подсећања ради, на позив селектора Србије Александра Ђорђевића под националну застраву одазвали су се следећи играчи: Стефан Пено (Алба), Илија Ђоковић (Борац Чачак), Миленко Тепић (Бриндизи), Алекса Раданов (ФМП), Алекса Аврамовић (Варезе), Иван Паунић (Тофаш), Вања Маринковић (Партизан), Дејан Тодоровић (Билбао), Марко Симоновић (Зенит), Милан Мачван (Бајерн), Сава Лешић (Отингер), Стефан Бирчевић (Истанбул), Мирослав Радуљица (Ђангсу Драгонс) и Ђорђе Гагић (Јешилгирешун).

Сем „староседелаца“  попут Радуљице, Бирчевића, Мачвана и Симоновића, те оних који су раније облачили сениорски дрес са државним грбом попут Тепића и Гагића, остали момци дебитујују у репрезентативном дресу. Без обзира на ту чињеницу, сви очекујемо да се Србија домогне Светског првенства 2019. јер јој је тамо и место.

Д. Кн.

Г група

Немачка - Грузија      (19.30)

Србија - Аустрија       (20)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести