Apatin: Izlov zabranjen, ribari se bune

Na delu Dunava kod Apatina prvi put je uvedena trajna zabrana izlova zbog zaštite ribljeg fonda.
Apatin: Izlov zabranjen, ribari se bune
Foto: Pixabay
Kako pišu Novosti, zabrana je uvedena u dužini od sedam kilometara. Upravljač područja obrazlaže da su lokacije Veliki Liman, Mali Liman, Varošvis i Purina jama stavljene pod novi restriktivni režim, pozivajuću se na zakon iz 2014. godine.
 
"Odluka je doneta na osnovu višemesečnog monitoringa ribljeg područja i srednjoročnog plana koji je uradio Prirodno matematički fakultet iz Novog Sada. Za taj posao i sve analize bilo je potrebno vreme da bismo sve uskladili sa važećim zakonom. Naloženo nam je, kao upravljaču, da ta riblja staništa obeležimo i da postavimo table o zabrani. Početkom godine uradićemo novi monitoring, posle čega ćemo znati šta dalje", kaže Velimir Češljević iz ŠG Sombor.
 
Udruženja sportskih ribolovaca i nadležni u JP "Putničko pristanište i marina" u Apatinu zameraju što je zabrana uvedena na veliki deo toka reke i smatraju da će to pogoditi njihovo poslovanje, naročito ribolovni turizam na tom području.
 
"Turistički aranžmani su na najatraktivnijem delu Dunava trenutno neizvodljivi, jer ova odluka direktno ugrožava našu sajamsku ponudu, koja uključuje pecaroški vikend sa iznajmljivanjem čamca, vodiča i, prvenstveno, pecanje na sada zabranjenim lokacijama. Nadamo se da će uskoro doći do dogovora u zajedničkom interesu", poručuje v. d. direktorka u "Pristaništu i marini" Ljiljana Krec.
 
Sportski ribolovci slažu se da je neophodno da se zaštite određeni delovi vodotoka, ali, kažu, ne u tolikoj meri. Iz "Vojvodinašuma" ne isključuju mogućnost dogovora, ali navode da bi to moglo da usledi početkom naredne godine kada će biti sproveden novi monitoring.
  • Pitanje

    24.11.2017 10:28
    za Ljiljanu Kerac
    Ima li kog kod kuće? A šta ćete da pecate kad sve upecate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".