1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Sve oči uprte u SPD

24. novembar 2017.

Nakon neuspeha pregovora o formiranju koalicije Demohrišćana, Liberala i Zelenih, sve je više komentatora koji smatraju da ne bi bilo loše da Socijaldemokrate ipak pristanu da preuzmu vlast sa CDU.

https://p.dw.com/p/2oAz8
Foto: Getty Images/S. Gallup

Merkiše odercajtung (Frankfurt na Odri): „Da li su skandinavske zemlje podesan uzor za funkcionisanje manjinskih vlada? Samo unekoliko. One imaju druge tradicije, u poređenju sa Nemačkoj su male i ograničenog značaja. Sa Nemačkom stvari stoje drugačije. Pošto je privredni centar Evrope, njeni drhtaji i paralize imaju neposredne posledice po sve njene susede. Ekonomski div mora ostati politički delatan i uračunljiv, a to se najbolje postiže kada su politički odnosi jasni“.

Algemajne cajtung (Majnc): „Motiv političkog preživljavanja pojedinca ili grupa jeste legitiman. Ali on ne sme biti isključivi motiv. Još uvek važi: prvo država, na onda stranka. Mora se postići situacija koja je dobitna za oboje. Kada se radi o političkom osoblju, traženje „tipa“ je ispravno. Veliki ego često može da postigne velike stvari. Ali ne sme postati egoman. Tu je ugrožena pre svega Lindnerova FDP, a i eventualna Zederova CSU. Tu narod mora da pripazi“.

Manhajmer morgen (Manhajm): „Predsednik Nemačke je izašao iz svog zlatnog kaveza i stupio u političku arenu. On nije više čovek samo za čisto reprezentovanje. Posle neuspeha pregovora o formiranju vladajuće koalicije, Štajnmajer se aktivno uključio u zbivanja i čak preuzeo inicijativu“.

Badiše nojeste nahrihten (Karlsrue): „Šulc bi sada trebalo da, pazeći da sačuva obraz, što pre odstupi od svog kategoričkog „ne“ pregovorima sa Demohrišćanima – da bi spasao svoju kožu. Ako Martin Šulc želi da podnese dokaz da nije samo prelazni šef koji nije imao sreće, onda bi sada morao da se uprepodobi, pokaže rukovodeće kvalitete i otvori put ozbiljnim koalicionim pregovorima sa Unijom“.

Rajn-nekar cajtung (Hajdelberg): „Niko u Saveznoj Republici Nemačkoj ne vlada sam“. I pored toga, manjinska vlada bi dovela do delimične paralize političkog aparata. Vlada bi morala da pred svaki sastanak EU – pa makar i samo na ministarskom nivou – svoje nadležnosti podnese na potvrdu Bundestagu. Iz toga bi dugoročno gledano nastala neka vrsta informacione koalicije. Drugo: gotovo svi zakonski predlozi bi morali da budu podneti i Bundesratu – veću saveznih pokrajina – jer tamo bi nemačka vlada koju predvode Demohrišćani mogla da računa samo još sa saglasnošću pokrajina u kojima su na vlasti bez drugih koalicionih partnera. A to je slučaj samo u Bavarskoj – i nigde drugde“.

Miteldojče cajtung (Hale): „Ipak velika koalicija? Iako to mnogi članovi SPD ne žele da čuju, Unija i SPD su proteklih godina pouzdano zajednički vladali – i pri tome, na inicijativu Socijaldemokrata, uveli zakon o minimalnom dohotku. Kako u Uniji tako i u SPD mnogi smatraju da bi kao stranka trebalo da budu prepoznatljiviji. To je u redu – ali te sve stranke nisu baš tako nepremostivo udaljene jedna od druge...“

Priredio Saša Bojić

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android