Aktuelno

Đorđe Aralica: Chain Effect
27.11.2017. - 12.12.2017.

Đorđe Aralica: Chain Effect


U Galeriji SULUJ, u ponedeljak 27.11. 2017, u 19 časova, biće otvorena samostalna izložba skulptura vajara Đorđa Aralice, pod nazivom Chain Effect. Izložbu čini postavka skulptura od varenih lanaca, izbor iz opusa koje je umetnik stvarao u protekle tri godine.

 

Po rečima autora, njegovo imetničko interesovanje kreće se u domenu istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora,  kao i odnosa umetnosti skulpture prema efemernom kontekstu savremenog sveta.

"U toku svog života iskusio sam dramatične promene mesta, gradova i pejzaža. Mesto u kome boravim i njegov rutinski dnevni ritam najčešća su inspiracija za teme mojih skulptura. Po pravilu, moju pažnju privlače predmeti iz svakodnevnog života koji su iznenađujuće slični gde god da se nađete. Moje knjige, kape i torbe opšte su prepoznatljive i lako se dovode u vezu sa običnim ljudskim situacijama. Predmeti na mojim skulpturama nemaju upotrebnu vrednost i zbog toga su napravljeni na način koji im oduzima svaku funkcionalnost. Moja je namera da dimenzijama, izborom medija i očiglednom neupotrebljivošću mojih predmeta navedem posmatrače da u mojim skulpturama, kroz prizmu svog iskustva, potraže njihov narativni kontekst i emotivni smisao."
Đorđe Aralica


Đorđe Aralica je rođen 1963. godine u Otočcu. Diplomirao je vajrstvo na FLU u Beogradu 1993. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom Slobodnog umetnika. Izlagao je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored umetničkog rada, od studentskih dana do 1999. godine radio je na konzervaciji živopisa i kamene plastike u srpskim srednjovekovnim manastirima. Radi u različitim medijima: terakoti, metalu i kamenu. Njegovo umetničko interesovanje je u domenu  istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umetnosti skulpture efemernom kontekstu savremenog sveta.

 

 

objavljeno24.11.2017.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.