Krivične prijave protiv antivakcinaša

Grupa lekara i roditelja iz više gradova Srbije podnela je krivičnu prijavu protiv psihijatra Jovane Stojković zbog, kako navode, neetičkog rada i širenja panike protiv vakcinisanja dece.
Krivične prijave protiv antivakcinaša
Foto: Pixabay
Kako piše Danas, slične prijave biće podnete i protiv drugih istaknutih antivakcinaša, među kojima su Maja Volk, Miroljub Petrović i Jelena Karleuša.
 
Udruženja "Građani protiv šarlatanstva" i "Pedijatrija zasnovana na dokazima" oformila su grupu koja je pravnim putem krenula u borbu protiv antivakcinaša. Oni navode da je njihov advokatski tim prosledio obiman materijal tužilaštvu u Beogradu protiv Jovane Stojković.
 
"Njena nestručna, nehumana i sumanuta istupanja u medijima, na tribinama, a pogotovo kroz društvene mreže, odgovorna su za pad procenta vakcinacije, pojavu epidemije i izazivanja panike. Uskoro, sličan dokazni materijal biće prosleđen i Etičkom komitetu Lekarske komore Beograda i Sudu časti sa pitanjem da li doktorka Stojković zaslužuje da bude član Lekarske komore s obzirom na njenu nestručnost, mišljenja o svojim kolegama i medicini kao nauci", navode doktori. 
 
Predsednik grupe "Pedijatrija zasnovana na dokazima", pedijatar Tomislav Stevanović, kaže da su društvenu inicijativu protiv antivakcinaša u Srbiji pokrenuli pre svega mladi ljudi, roditelji, a da su im se brojni lekari pridružili.
 
"Oni šire paniku, broj vakcinisane dece opada, a epidemija malih boginja se širi po Srbiji. Antivakcinalisti pobeđuju. Uspeli su da obore procenat vakcinacije MMR-om u Beogradu i većim gradovima, posredno šireći epidemiju malih boginja. Usput, i dalje tvrde da je epidemija izmišljena ili da su male boginje bezazlena boelst", upozorava Stevanović.
 
Od početka oktobra u Srbiji su registrovana 202 obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, Kraljevu, Bujanovcu, Subotici, a od juče i u Nišu. Najmlađi pacijent je beba od tri meseca. Svi oboleli su nevakcinisani ili nepoznatog vakcionalnog statusa.
  • G

    27.11.2017 19:16
    @Gradjanin - na stranu da imate dva puta pitanje 3, za vas imam samo jedno: zašto ste glupi u 21. veku? U kom to uputstvu za vakcinu piše da može da izazove autizam? Koji je to proizvođač tako nešto napisao u svoje upustvo kada uzrok autizma nije poznat? Tako i gradski vodovod može da napiše da voda može da izazove autizam. Da li ste slučajno ili namerno glupi pa ste pomešali period svinjskog gripa i samoubistvo načelnika onkologije optuženog u aferi sa citostaticima? Zašto biste tužili državu ili ikoga ako dete oboli od bolesti za koju je primila vakcinu? Koga biste tužili ako je obolelo a nije primilo vakcinu? Nigde, nikada i niko nije tvrdio da su vakcine 100% efikasne, niti je iko ikada tvrdio da je vakcina apsolutna barijera od virusa i da vas posle vakcine više ne mogu ni dotaknuti. Ako detetu opadne imunitet zbog neadekvatne ishrane kakvu mu davaju nesposobni roditelji ili sezonskog gripa i potom zbog toga oboli od bolesti koja se širi zbog smanjenog kolektivnog imuniteta iako je primilo vakcinu, koga ćete onda tužiti? Gospodine, za mentalno stanje od kojeg ste nažalost oboleli nema vakcine, ali postoji adekvatna terapija koja će vam pomoći da ne vidite svuda oko sebe teorije zavere iako za to nemate nijedan jedini dokaz.
  • posmatrač

    27.11.2017 17:22
    Po čijem nalogu su obrisani komentari objavljeni prepodne?
  • Gradjanin

    27.11.2017 15:38
    Pitanja koja čekaju odgore:

    1. Zašto se javno ne objavi uputstvo koje dolazi uz tu vakcinu!? To je trebalo da bude prvi potez pre obavezne vakcinacije!
    2. Da li je iko imunološkim testovima ispitao efikasnost tih vakcina!? To je trebalo da bude drugi potez pre obavezne vakcinacije!
    3. Koliki je procenat vakcinisane dece oboleo!? Molim da roditelji takve dece ostave komentare!
    3. Ako u uputstvu, ipak, piše da može da izazove autizam, da li postoje vakcine koje to ne izazivaju (npr. "mrtve" vakcine), i posle kojeg stepena valencije su vakcine posebno opasne!?
    4. Zašto vakcine ne dolaze sa nalepnicama sa hologramima, kao što su nekada dolazile, i kao što sada dolaze vakcine za pse i mačke. Onda se ta nalepnica zalepi u vakcinacioni karton, lepo piše serijski broj i marka! Ako se javi problem, eto osnova za pravno poravnanje! Da li tih nalepnica nema jer su to rebrandirane vakcine... za srpsko tržište! Setimo se afere sa vakcinama od Svinjskog gripa - plaćene "mrtve", došle "umrtvljene", pa kada je firma izgubila na sudu onda se onaj lik u Košutnjaku "samoubio" tako što se vezao sa svoj Ferari, dao gas, a onda ga je konopac prebačen preko grane 20m uvis podigao jedno 15m iznad tla... Da to vidi onaj Kenedijev jedan metak da crkne od muke... Tada se ispostavilo da su samo nemački političari dobili "mrtvu" vakcinu...
    5. Da li roditelji čija su se deca vakcinisala, a ipak obole imaju pravo da tuže državu za odštetu!? A ako dobiju autizam, a u uputstvu ipak pište da izaziva!?
    6. Da

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.