Aktuelno

Gerikature u Geramuseumu
25.11.2017. - 01.12.2017.

Gerikature u Geramuseumu


Gerikature u Geramuseumu, Živka Grozdanića Gere, Železnička 168, Veliko Središte, subota, 25. novembar, 2017. u 19. časova.

 


 
Kad sam se pre šesdesetak dana upustio u svakodnevno crtanje ilustracija na lokalne teme, bio sam siguran da ću izgurati 101 karikaturu, znao sam koliko sam ostrašćen. Zašto baš toliko? Pojma nemam, ali bio je izazov svakoga jutra nacrtati jednu ili više karikatura na temu SNS-a i usput još nešto napisati na lokalne vršačke teme. Priča se protegnula u nekoliko pravaca, od kritike izvesnog, kobojagi novinara Aleksandra Čupića, preko komičnog bota Neše Jelića, njihove gradonačelnice Dragane Mitrović, pa sve do velelepnog komesara za Južni Banat, strašnog Branka Malovića i Aleksandra Vučića... dakle, galerija likova čije sam političke ujdurme pratio i beležio na ovom profilu.
Svašta sam crtao i pisao, reklo bi se da sam bio hrabar, da sam imao onu stvar da baš tako zezam moćne naprednjake, da ih kontekstualizujem sa nekim vrednostima kulturnog nasleđa, filozofije, umetnosti, demokratije... Pokušavao sam da svakoga ko je pročitao i pregledao tekstove i karikature uvedem u lavirint nesporazuma jednog političkog mišljenja sa ostatkom sveta, jer SNS, za mene, ima osnovni problem autističnog gledanja na svet i komšiluk.
 
Da ovoga puta ne dužim, samo sam želeo da najavim jedan mali događaj kojim se ovaj projekat na kratko završava i pretvara u realnost. Sve što ste videli na ekranu, od subote u 19.00 časova biće izloženo u GERAMUSEUM-u u Velikom Središtu. Tamo ćemo videti jesmo li delili „hrabrost“, hoćemo li se skupiti i na kratko prebaciti sa kompjutera i digitalnog sveta u fizički-analogni. Hoćemo li se skupiti u jednom pristojnom broju i poslati sa mesta izložbe na desetine fotografija našim sugrađanima, onima koji bi došli al’ im se ta famozna sloboda još nazire u magli pa će sve gledati na fejsu, i onima iz SNS-a... E, ti iz SNS-a bi bili face kada bi došli kod mene do Velikog Središta i pogledali nas u oči, popili vršačko vino i porazgovarali malo o svemu i svačemu. Dakle, subota, 25.11.2017. u 19 sati, Veliko Središte, Železnička 168.

Nakon otvaranja izložbe GERIKATURA, moji dragi gosti iz Beograda, grupa mladih slobodnih ljudi, studenti Pravnog fakulteta, odigraće jednu predstavu koju su nazvali – SLUGE JAVNOG INTERESA.

Nakon izložbe i predstave, druženje se nastavlja uz vršačka vina i muziku u muzejskoj konobi...
I kako bi jedan moj prijatelj Macura rekao - IZVOLITE PRISUSTVOVATI!
 
Živko Grozdanić Gera

 

objavljeno24.11.2017.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.