Plenković: Hrvatska je izložena hibridnom medijskom ratu!

Beta

24. 11. 2017. u 12:17

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da nije detaljno upoznat sa medijskim prepucavanjem u vezi sa izveštajem tajne službe o mogućoj ugroženosti nacionalne bezbednosti zemlje zbog ''Agrokora''

Пленковић: Хрватска је изложена хибридном медијском рату!

Foto Tanjug

BRISEL - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Briselu da nije detaljno upoznat sa medijskim prepucavanjem u vezi sa izveštajem tajne službe o mogućoj ugroženosti nacionalne bezbednosti zemlje zbog situacije u ''Agrokoru'', ali je dodao da samo naivni mogu da misle da Hrvatska nije izložena 'hibridnom medijskom delovanju'.

Plenković je uoči početka samita EU i šest zemalja štočnog partnerstva, rekao da treba pogledati temu današnjeg sastanka.

"Glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko delovanje. Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Evropi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije deo tog procesa", rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje vodi li se u Hrvatskoj medijski rat.

Plenković je rekao da nije detaljno upoznat s medijskim prepucavanjem u vezi s izveštajem Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u ''Agrokoru'', što je bio temelj za jučerašnju raspravu na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

PROČITAJTE JOŠ - Plenković neće da sankcioniše fašističke simbole, tvrdi da osuđuje ustaše


"SOA podnosi izveštaj o svim pitanjima koja su releventna za Hrvatsku, bilo da je reč o sigurnosnom aspektu u doslovnom smislu, bilo s aspekata privredne i finansijske krize. Stanje u Agrokoru početkom godine bilo je takvo da je zahtevalo posebni zakon i posebni angažman. Prema tome, sve što se radi u ovom trenutku je dugoročno restrukturiranje i održivost radnih mesta, funkcionisanje kompanija, generisanje novih prihoda i naravno nagodba s poverenicima, to je ono što je najbitnije", rekao je Plenković.

Kako su ranije preneli hrvatski mediji, pozivajući se na svoje izvore, bezbednosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što leks ''Agrokor'' nije primenjen u zemljama u kojima taj koncern posluje.

Izveštaj SOA je juče razmatran na parlamentarnom odboru za unutrašnju politiku i bezbednost, a u njemu još piše da bezbednosne službe procenjuju da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog kojih prijeti opasnost od gubitaka u koncernu.

Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mesta u sadašnjem koncernu ''Agrokor''.

S obzirom na to da je u sistemu tog koncerna zaposleno 40.000 radnika, gubitak radnih mesta smatra se ozbiljnim rizikom u proceni sigurnosnog stanja u zemlji.

Inače, SOA intenzivno prati ''Agrokor'' tek od travnja 2017. Na konstataciju da i Evropska komisija navodi stanje u ''Agrokoru'' kao jedan od rizika za ekonomske prognoze, Plenković je rekao da su to bitno različite stvari.

"Ovo je bio sastanak Odbora sazvan na inicijativu opozicije zastupnika, gde su hteli malo da drže tu temu u fokusu, kao što to i inače rade u poslednje vreme. Vlada, za razliku od njih, ima vrlo kontinuiran, konzistentan stav. Imali smo problem, našli smo način kako da ga rešavamo, držimo se te linije, postoje rokovi u zakonu i do tih rokova, bilo da je to u aprilu ili julu, nastojaćemo da postignemo nagodbu, imati održivost kompanija u budućnosti, održati radna mesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo mi angažovani", rekao je premijer Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miki - Zg

24.11.2017. 19:22

Gdje su SOA i još 5-6 tajnih službi ovih 10 god. kad je dug Agrokora rastao i narastao na oko 8 milijardi evra ?Sada ga prate kad je bankrotirao i konstatiraju da se vodi hibridni rat - vjerovnici traže svoje kredite ( Sberbank ) ,a ova Vlada i uvaženi premijer su omogućili lešinarskom američkom fondu da sa 1 milijardu evra postane za sada jedini vlasnik koncerna ?

Maganik

24.11.2017. 19:48

Nema više nekažnjene pljačke pa su svi pokrenuli hibridni" protiv njih. Ne mogu da shvate da sve manje mogu nekažnjeno da pljačkaju.