Dostupni linkovi

Napadači sa fantomkama na Partizanskom groblju u Mostaru


Delegacija UABNOR-a na mjestu incidenta, Mostar
Delegacija UABNOR-a na mjestu incidenta, Mostar

Grupa za sada nepoznatih huligana, sa kapuljačama i "fantomkama" nasrnula je danas na delegaciju Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostara, koja je na Partizanskom spomen-groblju došla položiti vijence i cvijeće u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Delegacija, sastavljena uglavnom od starijih osoba je nešto prije 12 sati krenula ka ulazu u razrušeno i devastirano, te išarano fašističkim grafitima Partizansko groblje, kada im je s leđa prišla grupa nepoznatih maskiranih mladića, te im istrgla cvijeće i vijence, kidajući ih.

Neki od očevidaca, članova delegacije kazali su da su ispočetka mislili da je riječ o grupi mladih koja će im se pridružiti.

"Izlazeći iz auta, uzeli smo cvijeće da nosimo. Iza toga, jedna grupa tih crnokošuljaša prišla je nama. Mi nismo uopšte znali, mi smo mislili da će se nama pridružiti, kao omladina neka. Međutim, uzeli su od nas cvijeće. Nisu nas udarali, ništa, nego su nas nazivali kojekakvim imenima i pobjegli su", izjavio je jedan od prisutnih, Ibrahim Čorda.

Čorda je rekao i da su im napadači dobacivali: "Ovdje ne mogu biti partizani".

Predsjednik Udruženja boraca i antifašista NOR-a Mostar Sead Đulić, koji je stigao nakon incidenta i pozvao policiju, za incident je optužio predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragana Čovića.

"On kreira politiku u kojoj fašizam i neofašizam cvjetaju u Mostaru. Ovo je rezultat njegove politike", izjavio je Đulić.

Đulić je istakao i kako je fašizam "po definiciji" autoritarni, nacionalistički režim i da na taj način Čović "vlada".

Đulić je kazao i da antifašiste svaki put prilikom posjeta Partizanskom spomen-groblju isti mladići napadaju, za koje je ustvrdio da su "uniformisani", sa istim kapuljačama i vjetrovkama.

"Ne može to biti slučajno, kao što ne može biti slučajno da nikad policija nikog ne sankcioniše, a pošalje specijalce da nas čuva", rekao je Đulić.

Inače, Đulić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao i da UABNOR Mostar nije tražio policijsko osiguranje za posjetu Partizanskom spomen-groblju, jer je bila predviđena posjeta samo na nivou delegacije ispod 20 ljudi, što je vrsta događaja, koja se ne mora prijavljivati.

Partizansko spomen-groblje izgrađeno je 1965. godine i djelo je čuvenog beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Bilo je jedan od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika na Balkanu. Tokom i nakon posljednjeg rata potpuno je devastirano.

Uprkos dva pokušaja obnove, groblje je i dalje u zapuštenom stanju, puno smeća i išarano neprimjerenim grafitima.

XS
SM
MD
LG