Svet

0

Napad na džamiju na Sinaju, broj mrtvih porastao na 184

Autor: SA

Izvor: Beta/N1

Napad na džamiju na Sinaju, broj mrtvih porastao na 184

Izvor: Foto: pixabay.com

Očevici su rekli za egipatske medije da se napad u gradu Bir al Abedu, 40 kilometara od El Ariša, dogodio za vreme molitve, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Napadači, za koje se veruje da su egipatska grana terorističke organizacije Islamske države, iz četiri vozila su otvorili vatru na vernike, rečeno je u policiji. Žrtve su primljene u bolnice.

Egipatska televizija Ekstra njuz TV javila je da će egipatski predsednik Abdul Fatah al Sisi održati sastanak s bezbednosnim zvaničnicima.

Odgovornost za napad koji se dogodio u delu Egipta, gde se vlasti bore sa džihadističkom grupom, još niko nije preuzeo. Kako navode zvaničnici napadači su aktivirali eksploziv pre nego što su počeli da pucaju na vernike među kojima je bilo regruta.

Lider beduinske grupe koja se bori protiv Islamske države izjavio je za agenciju Frans pres da su se u džamiji, koja je danas bila meta napada, okupljali sufisti, sledbenici mistične grane islama. Njih džihadistička grupa smatra hereticima.

Islamska država je više puta napadala i hrišćansku koptsku zajednicu u poslednjim mesecima. Od 2013. godine i zbacivanja s vlasti predsednika Muhameda Morsija, islamiste, Egipat je poprište napada koje predvode islamističke grupe koje se bore protiv egipatskih bezbednosnih snaga u nekoliko delova zemlje, a posebno na severu Sinaja gde je pomenuta grana posebno aktivna.

Mnogi policajci i vojnici kao i civili su ubijeni u tim napadima.

Nakon današnjeg krvoprolića proglašena je trodnevna žalost. 


Predsednik Egipta osudio napad i najavio odgovor brutalnom snagom

Predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi osudio je napad na džamiju koji se dogodio danas na Sinajskom poluostrvu, označivši ga "zločinačkim i kukavičkim" i izrazivši saučešće žrtvama i njihovim porodicama.

U obraćanju emitovanom na televiziji, Sisi je upozorio da napad "neće proći nekažnjen" i da će Egipat istrajati u svom ratu protiv terorizma.

Ocenio je da patnje žrtava nisu bile uzalud i dodao da će samo doprineti insistiranju na borbi protiv terorizma, preneo je Asošiejted pres.

"Oružane snage i policija osvetiće naše mučenike i doneti bezbednost i stabilnost silom uskoro", najavio je egipatski lider zapretivši da će "brutalnom snagom" odgovoriti na napad.

Egipatski zvaničnci saopštili su da su napadači iz četiri vozila aktivirali eksploziv i pucali na vernike za vreme tradicionalih molitvi petkom, ubivši najmanje 235 i ranivši najmanje 109, prema najnovijem bilansu koji je prenela agencija Frans pres.


UN osudile smrtonosan napad na džamiju na Sinaju

Savet bezbednosti UN i generalni sekretar te svetske organizacije Antonio Gutereš najoštrije su osudili današnji smrtonosni napad na džamiju na egipatskom Sinajskom poluostrvu i apelovali da se napadači izvedu pred lice pravde.

U saopštenju Saveta bezbednosti UN napad je označen "gnusnim i kukavičkim" i ponovljeno je da su svi akti terorizma "zločinački i da se ne mogu opravdati bez obzira na motivaciju".

Gutereš je napad u kome je stradalo 235 ljudi nazvao "užasavajućim".

Članovi Saveta bezbednosti UN, uključujući Egipat koji ima dvogodišnji mandat, "potvrdili su da terorizam u svim svojim oblicima i manifestacijma predstavlja jednu od najozbiljnijih pretnji međunarodnom miru i bezbednosti".

I Savet bezbednosti UN i generalni sekretar te organizacije izrazili su najdublje saučešće porodicama žrtava, kao i vladi i narodu Egipta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR