Respekt i za Austrijance 1Foto: STARSPORT

Nakon kratkih priprema, košarkaši Srbije odigraće večeras prvi meč u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. u Kini.

Rival pulenima Aleksandra Đorđevića je Austrija, koja bi trebalo da posluži kao adekvatan partner za sigurno teži izazov u ponedeljak protiv Gruzije. Zvanični evropski, svetski i olimpijski šampioni ugostiće kolege iz Austrije u hali „Aleksandar Nikolić“ (20.00), kao i Gruzine dva dana kasnije.

Nova ekipa, čiji je sastav prouzrokovan svađom između Evrolige i FIBA, doživela je najviše promena u spoljnoj liniji, tačnije na mestu plejmejkera. Stefanu Penu i Iliji Đokoviću podršku će pružiti iskusni Milenko Tepić, koji je 2009. godine osvojio srebro sa reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu. Mlađi igrači sigurno će želeti da se dokažu selektoru i dobiju simpatije od strane publike, koja bi brojnom posetom mogla da im pruži najadekvatniju moguću podršku.

– Mnogo nam je drago da smo se opet okupili. Na nama je da se što bolje spremimo za mečeve sa Austrijom i Gruzijom. Nisu nimalo naivni protivnici kao što se na prvi pogled možda čini. Verujem da će, kako vreme bude prolazilo, biti lakše s obzirom da ima dosta mladih igrača. Neće biti problema da se uklope i da se prikažu u najboljem mogućem svetlu – ohrabrio je kapiten Mačvan mlađe saigrače.

Austrija je zaista rival poprilično nepoznat za srpsku košarkašku javnost. Da su temeljno proučili igračke mane i vrline večerašnjeg protivnika potvrđuju i reči selektora Đorđevića, koji je time samo podsetio koliko je zapravo njegov stručni štab posvećen obavezama i da mnoge stvari radi po automatizmu.

– Apsolutno sa najvećim mogućim respektom ulazimo u meč. Kod nas u stručnom štabu se zna ko šta radi i kakvi su čiji zadaci. Spremili smo svaki mogući video za skauting, individualne karakteristike. Imamo spremno i šta ćemo igrati na prvoj utakmici, zavisno od situacija. Daćemo sve što je moguće da pobedimo – naglasio je Đorđević, često gestikulacijama navodeći da su mu saradnici pripremili materijal i pre nego što im je rekao šta bi ko trebalo da uradi.

Meč protiv Austrije imaće posebnu važnost za mlade srpske igrače, pre svega Aleksu Radanova, Vanju Marinkovića, ali i Dejana Todorovića, košarkaša španskog Bilbaa, koji je godinama unazad odbijao da nastupi za Bosnu i Hercegovinu, maštajući o tome da zaigra u dresu Srbije. Nesumnjivo je da će svi oni goreti od želje da se večeras nametnu selektoru Đorđeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari