Brnabić: Pričati o talentima, a ne o starletama!

B. Puzović

24. 11. 2017. u 14:00

Na konferenciji u Istraživačkoj stanici Petnica će do 26. novembra biti predstavljeni radovi, istraživački projekti iz različitih oblasti prirodnih i društvenih nauka, čiji su autori polaznici letnjih seminara

Брнабић: Причати о талентима, а не о старлетама!

Foto Tanjug

VALjEVO – Ogroman potencijal, koji Srbija često ne prepoznaje, predstavljaju mladi talenti, polaznici, i njihovi mentori u Istraživačkoj stanici Petnica. Ako taj potencijal konačno na pravi način iskoristimo, Srbiju će odvesti korak dalje, ka društvu i ekonomiji zasnovanim na znanju i inovacijama.

Otvarajući tradicionalnu, 16. Godišnju konferenciju polaznika programa “Korak u nauku”, ovo je u petak u Istraživačkoj stanici Petnica kod Valjeva poručila premijerka Ana Brnabić. Na konferenciji će, do 26. novembra, inače, biti predstavljeni radovi, istraživački projekti iz različitih oblasti prirodnih i društvenih nauka, čiji su autori mladi polaznici letnjih seminara Istraživačke stanice Petnica. Među njima i radovi 20 učenika iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije.

- Cilj ulaganja u znanje i obrazovanje je da mlade prilagodimo zahtevima i potrebama tržišta na kojima će raditi – kaže Ana Brnabić. - Govoreći o ekonomiji zasnovanoj na investicijama i da kao vlada moramo da zakoračimo u ekonomiju zasnovanu na znanjima i inovacijama, ustvari govorimo o tome da je gotovo sa društvom jeftine radne snage – poručila je predsednica Vlade Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Značajna podrška i iskustva Norveške

- Ekonomija zasnovana na investicijama je ona u kojoj se ne takmičimo po jeftinoj radnoj snazi i subvencijama, po tome ko dae više u tome koliko smo malo dali, nego po tome koliko puno dajemo nekome, koliko se oslanjamo na sopstvene resurse. Odgovornost, posvećenost i želja za napredovanjem, mladih talenata Istraživačke stanice Petnica mogu da budu pravi pokretač ne samo za njihove vršnjake, već i celo društvo.


U Istraživačkoj stanici Petnica, prestižnoj naučnoj ustanovi koja se ubraja među najbolje u Evropi, premijerka Srbije poručila je da je dosta priča o starletama, mafijašima, kriminalcima i ljudima sumnjivog morala. Zadržala se u dužem razgovoru sa mladim talentima, autorima naučnih radova, koji su nastali na letošnjim petničkim seminarima.

- Potrebno je da svi zajedno stanemo na loptu i da počnemo da pričamo o mladim, talentovanim ljudima u Petnici – kaže Ana Brnabić. - Projekti polaznika Petnice veoma su komplikovani, usko naučni, detaljni. Interesantno je i da nisu svi projekti iz oblasti društvenih nauka. Svako od autora ovih projekata mogao bi da radi u mom kabinetu. U mom kabinetu, inače, imam mladog profesora, doktora nauka, koji kad god je slobodan dolazi u Petnicu i pomaže ovim mladim, darovitim ljudima.

NASILjE NEĆE BITI TOLERISANO

- Moramo naći način da mladima i svima drugima pokažemo da vršnjačko nasilje neće biti tolerisano – poručila je predsednica Vlade Srbije. - Prevencija vršnjačkog nasilja je veoma važna, ali je bitno i da se ima plan za to. Pokušaćemo da prekopiramo ono što je urađeno kad je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici bio u pitanju. Potrebno je, između ostalog, više da se govori o rezultatima primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, jer su to primeri koji mladima kažu da se nasilje ne isplati i da će biti sankcionisano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Сораб

24.11.2017. 16:37

Директорка Поште је доказ колико вам је стало до знања и иновација! Од мене довољно...

Dalibor Dalibor

24.11.2017. 18:47

ne pricati o starletama, kaze premijer Ana. a o paradi sramote i slicnim devijacijama koje izjedaju ovu drzavu zaboravila da stavi u korpu sa starletama i da naglasi da se o tome, takodje, treba odnositi kao sto se i ona odnosi prema starletama!

sta reci...

24.11.2017. 23:42

Pa o kriminalcima ne treba stalno pricati, treba ih pustiti da se skoncentrisu na svoj posao.

др

25.11.2017. 10:37

У бити не слажем се са премијерком из само једног разлога, а то је: Како нам пролазе факултетски образовани људи, а били су носиоци Стипендија за талтенте. Нема ко да запосли таквог човјека, а морам рећи да је општа клима у друштву да такви људи сметају. Примјер је моја кћерка која је добивала ту морам рећи добру стипендију и након свега сада је у Аустрији тражи своје мјесто под сунцем, у Србији га није билол