Najnovije vesti
Vesti Politika
OD IZVOZA GOVEDINE DO KULTURE Vlada Srbije usvojila niz dokumenata vezanih za saradnju sa Kinom

OD IZVOZA GOVEDINE DO KULTURE Vlada Srbije usvojila niz dokumenata vezanih za saradnju sa Kinom

Vlada Republike Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o potvrđivanju radnog aranžmana između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Agencije Evropske unije za obuku organa za sprovođenje zakona (CEPOL).

Vlada kzs foto Vesna Lalic (4) Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Vlada kzs foto Vesna Lalic (4)
Sednica Vlade Srbije (Arhiva)
Foto: Vlada Srbije / Promo
Sednica Vlade Srbije (Arhiva)

Radni aranžman između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Agencije Evropske unije za obuku organa za sprovođenje zakona, potpisan u septembru ove godine, podrazumeva jačanje i učvršćivanje međusobne saradnje kroz učešća službenika Republike Srbije u obukama Agencije, kao i službenika CEPOL-a u oblasti pravosudja i unutrašnjih poslova u obukama koje organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije je, na istoj sednici, usvojila Zaključak o prihvatanju izveštaja o sprovedenim aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o obostranom osnivanju kulturnih centara, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Zaključak se odnosi na odluku Vlade Srbije o osnivanju Kulturnog centra Republike Srbije u Pekingu.

Osnivanje Centra u skladu je sa sve intenzivnijim i dinamičnijim odnosima dve države u oblasti kulture, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru procesa "Jedan pojas jedan put".

Ovaj Centar omogućio bi jače veze između ustanova kulture Srbije i Kine, kao i direktnu saradnju umetnika i profesionalaca u kulturi.

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak o prihvatanju teksta Ugovora o projektu izgradnje toplovoda Obrenovac - Novi Beograd izmedju JKP "Beogradske elektrane", Grada Beograda i "Power Construction Corporation of China".

Projekat izgradnje toplovoda od termoelektrane TENT u Obrenovcu do toplane u Novom Beogradu realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture izmedju vlada Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Protokola između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin narodne Republike Kine o inspekciji, karantinu i veterinarsko-sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Republike Srbije u Narodnu Republiku Kinu.

Protokolom će biti definisani svi uslovi i procedure neophodne za izvoz goveđeg mesa iz Republike Srbije u Narodnu Republiku Kinu, što će omogućiti srpskim preduzećima da plasiraju svoje proizvode na kinesko tržište i stvoriti uslove za povećanje izvoza srpskog agrara.

Saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine u oblasti poljoprivrede odvija se kroz robnu razmenu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i kroz institucionalnu saradnju nadležnih stručnih službi u oblasti veterine, zaštite bilja i vodoprivrede.