Albinu Kurtiju i dvjema zastupnicama mjesec dana pritvora

'Samoopredjeljenje' tvrdi da su njihovi zastupnici izloženi političkom progonu (Al Jazeera)

Zastupnicima Samoopredjeljenja Albinu Kurtiju, Albuleni Haxhiu i Doniki Kadaj-Bujupi određen je pritvor od mjesec dana, nakon što su jutros uhapšeni zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Predsjednik opozicionog Pokreta “Samoopredjeljenje” Visar Ymeri je potvrdio da je odluku o pritvoru donio sudija Beqir Kalludra, koji je osudio i aktiviste tog pokreta “bez ikakve krivice i bez dokaza”, aludirajući na presudu od 21 godine zatvora za napad zoljom na Skupštinu Kosova. 

Kurti, Haxhiu i Kadaj-Bujupi uhapšeni su jutros ispred zgrade kosovskog parlamenta.

Okupljeni zastupnici “Samoopredjeljenja” pokušali su spriječiti hapšenje, pa je policija bacila suzavac. Pretresene su kancelarije tog pokreta u kosovskom parlamentu.

Navedeno je da se četvero zastupnika “Samoopredjeljenja” trebalo pojaviti pred Osnovnim sudom u Prištini u srijedu zbog bacanja suzavca u parlamentu u prethodnom sazivu kosovske skupštine, nakon čega je izdan nalog za njihovo hapšenje.

‘Politički progon’

“Uhapšene zastupnike policija je spriječila da uđu u zgradu Skupštine kako bi učestvovali na zasjedanju parlamenta. Policijsku brutalnost pretrpjeli su i drugi zastupnici pokreta ‘Samoopredjeljenje’. Ovo je nastavak masovnog progona koji se u posljednje vrijeme provodi protiv naše stranke”, rekao je Ymeri.

Skupština Kosova ponovno je odgodila sjednicu zakazanu za petak zbog nedostatka kvoruma.

Zastupnici “Samoopredjeljenja” nisu došli na sjednicu u znak protesta zbog hapšenja njihovih kolega, dok su zastupnici Demokratskog saveza Kosova napustili sjednicu nezadovoljni “samovoljom partija na vlasti” u utvrđivanju datuma održavanja sjednica.

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli zakazao je nastavak sjednice za srijedu.

Jučerašnja sjednica prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a razlog za napuštanje sjednice zastupnika vladajuće koalicije bilo je nezadovoljstvo radom EULEX-a i zabrinutost zbog moguće pristranosti u slučajevima protiv bivših članova OVK-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije