SPD će pregovarati o formiranju njemačke vlade

Martin Schukz: Članovi SPD-a će o eventualnom ulasku u koaliciju prvo glasati (EPA)

Lider Socijaldemokratske partije Njemačke Martin Schulz izjavio je u petak da će se njegova stranka pridružiti pregovorima o formiranju nove vlade, promjenivši stav i nagovijestivši mogućnost okončanja političkog ćorsokaka u zemlji nakon septembarskih općih izbora.

On je novinarima u Berlinu rekao da su socijaldemokrate sada spremne sastati se s drugim strankama, ali je naglasio da pregovori “neće automatski krenuti u nekom posebnom pravcu”, prenosi AP.

“Ako pregovori znače da učestvujemo u formiranju vlade, u kakvom god obliku ili sastavu, onda će članovi naše partije o tome prvo glasati”, kazao je Schulz.

Ovaj potez znači preokret u stavu Schulza, koji je, nakon proglašenja izbornih rezultata, isključio mogućnost bilo kakvog učešća u budućoj vladi, nakon što je pretrpio poraz od konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel 24. septembra, ocjenjuje američka agencija.

Ključan sastanak sa Steinmeierom

Schulz je ranije rekao da će njegova stranka preispitati svoj stav nakon sastanka s predsjednikom Njemačke Frankom-Walterom Steinmeierom.

Također je naveo da će pregovori vjerovatno trajati nekoliko sedmica, dok bi glasanje partijskih članova, ukoliko bude potrebno, moglo još više odložiti formiranje nove vlade.

Angela Merkel, čiji su pregovori o formiranju koalicije sa strankom Zelenih, koja naginje ka ljevici, i Partijom slobodnih demokrata, koji se zalažu za poslovanje, propali prošlog vikenda, uvijek je nagovještavala da je otvorena za pregovore sa SPD-om.

Reuters zaključuje da su socijaldemokrate poklekle pod pritiskom širom političkog spektra da pomognu u formiranju nove vlade, ali su i najavile da će članovi te partije imati posljednju riječ u pogledu bilo kakvog dogovora.

Izvor: Agencije