Mladi probaju alkohol već u osnovnoj školi

Polovina učenika nižih razreda probala je alkohol, a 12 odsto njih konzumiralo marihuanu sa 15 godina, pokazuje nacionalno istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".
Mladi probaju alkohol već u osnovnoj školi
Foto: Pixabay
Kako piše Kurir, svakodnevno puši više od polovine učenika, svaki drugi učenik je već u osnovnoj školi probao alkohol. Prvi seks najčešće imaju sa 15 godina, a čak 17 odsto đaka bilo je žrtva vršnjačkog nasilja.
 
Ovo ispitivanje, koje je sprovedeno u 86 škola u Srbiji i u kome je anonimno učestvovalo 3.267 đaka, pokazalo je da je polovina učenika petog razreda probala alkohol, dok je 12 odsto njih konzumiralo marihuanu već u prvom razredu srednje škole.
 
"Žrtva nasilja jednom ili više puta u poslednjih nekoliko meseci bilo je 17 odsto učenika ili učenica. Takođe, svaki deseti učenik je naveo da je bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja, a 12 odsto da su na internetu deljenje njihove nepodobne fotografije", navela je glavna istraživačica za Srbiju iz Instituta "Batut" doktorka Jelena Gudelj Rakić.
 
Kako se može pročitati u istraživanju, 15 odsto đaka je u poslednjih nekoliko meseci najmanje jednom učestvovalo u zlostavljanju drugog učenika.
 
Polovina đaka i dalje najviše komunicira putem SMS poruka, većina ima veliko poverenje u svoje roditelje, prijatelje i školu, a 70 odsto njih zadovoljno je svojim zdravljem i životom i načinom na koji ih drugi prihvataju. Dečaci se više bave fizičkom aktivnošću od devojčica, a svaki drugi đak svakodnevno jede slatkiše.
 
Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika prvog razreda srednje škole, oko tri četvrtine njih (75,6%) nije imalo seksualni odnos, a 22,9 osto jeste. Učenici prvog razreda srednje škole koji su naveli da su seksualno aktivni najčešće su imali prvi odnos sa 15 godina. 
  • dragan

    24.11.2017 19:03
    ?
    Pa generacije starije od 80-og godišta su probale alkohol još u osnovnoj školi. Nisu uvek sadašnji klinci najgori. Problem su oni balavci idioti što su bakicu mučili. Maloletnici, poznati policiji.
  • Nervirach

    24.11.2017 18:25
    Je.es strucnjake kada za ovo treba istrazivanje. Dovoljno je izaci na ulicu.
  • Reci da nije

    24.11.2017 17:43
    Natpis na majici
    - Iz pakla ljubavi, spasila me je droga.
    Dok je ovakvih natpisa, ne treba da očekujemo nešto bolje.
    Svi se raspisali o nasilju među decom, a niko ne zabranjuje odgovarajuće nasilne tv emisije ili filmove.
    Misle da je dovoljno emitovati zeleni ekran sa upozorenjem na 12 godina.
    Rusi i Kinezi se ne bi složili sa tim.
    Kod njih se nasilje ne emituje, bilo za starije ili mlađe. I gotova priča.
    A kod nas se nasilje podstiče od malih nogu, na 101 način.
    Kao one Figurae Veneris, samo u srpskoj verziji... 101 način da budete nasilni - legalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.