Насиље у породици друштвени проблем, оснажити жртве

НОВИ САД: Један од најважнијих задатака надлежних је да раде на подизању свести јавности о томе да је насиље у породици и родно засновано насиље првенствено друштвени, а не лични и појединачни проблем, као и да створе што адекватније услове за пружање сваке врсте подршке жртвама, поручио је данас Покрајински координациони тима Мреже "Живот без насиља". 
Porodicno nasilje
Фото: Dnevnik.rs

Поводом предстојеће међународне кампање "16 дана активизма против насиља над женама", тај тим је на конференцији за новинаре истакао да подршка жртвама мора бити системска, континуирана и правовремена, уз њихово одговарајуће праћење како се не би поново нашле у ситуацији насиља, било у улози његове примарне или секундарне жртве или починиоца. 

У недељи када почиње светска кампања учесници су се на конференцији за новинаре осврнули на информације из медија о жени из Панчева коју је убио њен партнера у породичном насиљу. 

Међународна кампања "16 дана активизма против насиља над женама" се сваке године спроводи око 1700 организација у више од 100 држава света. 

Кампања почиње 25. новембра на Међународни дан борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра на Дан људских права.

Данашњу конференцију за новинаре у Покрајинској влади иницирао Покрајински заштитник грађана - омбудсман, као институција која је већ 13 година на челу координационог тима Мреже "Живот без насиља", коју чине представници покрајинских институција надлежних за превенцију и сузбијање насиља у породици и родно заснованог насиља.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести