Najnovije vesti
Vesti Politika
Crnobrnja: Reforme u Srbiji kao tango - dva koraka napred, jedan nazad

Crnobrnja: Reforme u Srbiji kao tango - dva koraka napred, jedan nazad

Nadam se da će Srbija ući u Evropsku uniju do 2025. godine, kao što to najavljuju pojedini evropski zvaničnici. Ne verujem da će se proces proširenja zaustaviti uprkos problemima koje ima EU, kaže predsednik Evropskog pokreta Mihailo Crnobrnja.

Mihajlo Crnobrnja_040316_Ras foto Oliver Bunic05 Foto: RAS Srbija
Mihajlo Crnobrnja_040316_Ras foto Oliver Bunic05
Mihajlo Crnobrnja
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Mihajlo Crnobrnja

On kaže da i ulazak novih zemalja danas nije prioritet kao što je to bilo 2004. godine, kada je deset zemalja ušlo odjednom, ali ističe da se proces ne zaustavlja.

- Ne verujem da će se zaustaviti na Hrvatskoj kao što neki misle, ali sigurno neće ići jako ekspeditivno i brzo i to malo troši naše strpljenje i zahteva više napora da ljude ubedimo da ipak vredi čekati - rekao je Crnobrnja povodom 25 godina rada Evropskog pokreta.

Srbija je, kaže, u odnosu na taj period kada je Evropski pokret nastao, bliža EU, ali je četvrt veka zaista dug period i neke zemlje su, dodaje, i za manje od 25 godina postale deo evropske porodice.

Kaže i da u Evropskom pokretu ne misle da je EU cilj nego sredstvo da privreda bude bolja, da se više poštuju ljudska prava i da legalni sistem bude bolji - sve ono što su "evropske vrednosti".

- Mi na tome radimo. Podstičemo da bismo ispunili one standarde koji nas deklarišu kao Evropejce i onda da na kraju dobijemo sertifikat da smo članovi - kazao je on.

U Srbiji je kao i u Evropi danas prilično "evropskeptična" situacija, ali ispitana publika još uvek pokazuje da je više za ulazak Srbije u EU.

Bilo je "podizanja", pa "pada", sada je prilično evroskeptična situacija s ozbrom da "Engleska hoće napolje", a "Poljaci se spremaju - kao i oni će da slede Engleze".

- EU u ovom trenutku ne doživljava svoje svetle trenutke, onda nije čudno što je malo posustao evrooptimizam, ali je veći broj publike za EU nego protiv - kazao je on.

Crnobrnja podseća da je Srbija dobila dosta podsticaja od EU i ta sredstva, kaže, nisu potrošena na državu nego na izgradnju škola, ambulanti, putne infrastrukture. Kako kaže, nije reč o kreditima nego o poklonu.

Ipak, čak 40 odsto Srba i dalje veruje da je Rusija najveći donator, a razloge treba tražiti i u tome što se "Evropejci nisu time dovoljno hvalili".

Reforme kao tango

Komentarišući reforme koje se sprovode u Srbiji, Crnobrnja ih ocenjuje "da su kao tango - dva koraka napred - jedan nazad".

- Generalno gledano do sada je prilično uradjeno posebno kada je reč o fiskalnim reformama. U delu monetarne i fiskalne politike čak vrlo dobro, ali jako sporo idu reforme u vezi sa državnim preduzećima i velikim gubitašima. Pred nama je tek odlučan udarac - ocenio je Crnobrnja.

Predsednik Evropskog pokreta ne veruje da postoji strah kod EU zbog interesovanja Kine, Turske i Rusije za Srbiju i napominje da je za njega kao nekog ko se aktivno bavio diplomatijom interesovanje tih zemalja dobra stvar.