VREME JE ZA MIR: Tramp i Erdogan razgovarali o rešavanju krize u Siriji
Foto: Profimedia

Rešenje na pomolu?

VREME JE ZA MIR: Tramp i Erdogan razgovarali o rešavanju krize u Siriji

Planeta -

Predsednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su danas telefonom o krizi u Siriji i drugim bliskoistočnim pitanjima.

Erdoganov kabinet je saopštio da su dva lidera razgovarala i o odnosima SAD i Turske, navodi Asošiejted pres.

Tramp je pre razgovora naveo na Tviteru da će s Erdoganom pričati "o donošenju mira u nasleđeni haos na Bliskom istoku".

"Sve ću to srediti, ali kakva je greška, u životima i dolarima (šest hiljada milijardi) što smo tamo uopšte bili", napisao je Tramp.

Tramp koristi iznos od šest hiljada milijardi dolara da opiše američke troškove u bliskoistočnim konfliktima, iako kritičari navode da je taj broj samo delimično tačan pošto uključuje i buduće troškove za zdravstvenu negu i za izgradnju demokratskih institucija posle sukoba.

Njihov razgovor je usledio nekoliko dana posle Erdoganovog učešća na trilateralnom sastanku s liderima Rusije i Irana u ruskom gradu Sočiju, gde su promovisali mirovno rešenje za Siriju.

Odnosi SAD i njihove NATO saveznice Turske zategnuti su zbog niza pitanja, među kojima su američka podrška kurdskim borcima u Siriji, koje Ankara smatra teroristima zbog njihove povezanosti s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track