Разлика у класи донела победу против Аустрије

БЕОГРАД: Без икаквих проблема, препрезентација Србије савладала је Аустрију у првој утакмици Г групе за одлазак на Светско првенство које ће се 2019. године одржати у Кини.
srbija austrija, FoNEt
Фото: FoNet

Иако лишени услуга већине најбољих кошаркаша, Србија је домананто дошла до бодова јер је разлика у кошаркашком знању у односу на борбене госте, превелика. Није то била блистава партија Србије, али храбри чињеница да су наши репрезентативци уложили доста труда и одговорности у игри са далеко слабијим ривалом.

Почела је растрзано и са доста грешека на обе стране, а иако нису бриљирали, наши репрезентативци субез већих проблема успели да дођу до вођства од 9:0. Испоставило се да је то била игра “у таласима”, па су Аустријанци вратили серију од 8:0 коју је прекунио тројком Марко Симоновић. То је био увод у нову мину серију нашег тима од шест узастопних поена. Врло брзо је дошла до изражаја предност Србије на центарским позицијама, па су наши момци сваку ситуацију користили да проиграју наше највише играче, које гости углавном нису успевали да зауставе.

Ни почетак друге четвртине није донео нарочито квалитетну игру српског тима, али се разлика на нашем конту увећавала. Тодоровић је са две тројке  трасирао пут до велике разлике која је нешто касније  износила 18 поена предности (34:16). Очекивано, селектор Саша Ђорђевић је доста ротирао и често мењао петорку одржавајући висок ритам, а уз пут Србија је у финишу првог полувремена стигла до плус 21 (42:21). Ипак, лагано ( и очекивано) опуштање наших репрезентативаца условило је да Аустријанци пред одлазак на одмор мини – серијом од 5:0 ублаже велику разлику.

Фото: FoNet

Честе измене као да су условиле да наши кошаркаши изгубе шутерски ритам из друге четвртине, коју су боље почели Аустријанци. Успели су гости да се спусте на 11 поена заистатка (46:35), али  то као да је био знак нашим момцима да “додају гас. Врло брзо разлика је поново била убедљива, не остављајући Аустријанцима наду да могу да изненаде, па се само постављало питање с коликом разликом ће Србија добити овај меч. На најлепши начин, тројком талентованог младог дебитанта Алексе Раданова, Србија је ставила тачку на убедљиву и сигурну победу.


Штимац: Освајаће се злато и без мене 

Кошаркаш Ефеса Владимир Штимац, који се недавно повукао из националног тима, изјавио је да репрезентација Србије има много квалитетнијих играча, спремних да га наследе и наставе жетву медаља.

"Моја одлука није превремена, не бринем за ову репрезентацију. Има бољих играча од мене, има доброг селектора и спремна је за ново злато. Увек сам дао све за репрезентацију, али сматрам да нисмо много изгубили мојим одласком", изјавио је Штимац Танјугу.

Он  је навео разлоге који су га навели да донесе одлујку.
"Кључни окидачц је био што имам 30 година, двоје деце и наредно лето неће бити неког великог такмичења, а уз то нисам хтео да узимам неком млађем место у репрезентацији", рекао је Штимац, коме је пре утакмице  против Аустрије урамљен дрес репрезентације са бројем 100 уручио председника КС С Предрага Даниловића.

Центар Ефеса причао је и о летошњем преласку из Бешикташа у редове градског ривала и да је све протекло мирно, с обзиром на турски темперамент. 
"Ефес нема много навијача па због тога мој прелазак из једног у други тим није протекао у тензији. Са Бешикташом и Фенербахчеом је друга прица", рекао је Штимац.


У другој утакмици Г групе немачка је победила Грузију са 79:70. Следећи меч наша репрезентација игра у понедељак против Грузије.

Србија – Аустрија 85:64   (17:12, 27:17, 15:13, 26:22)

БЕОГРАД: хала “Александар Николић”, гледалаца: 4.300. Судије: Луцис (Летонија), Бељаков (Русија) и Јалман (Турска).

СРБИЈА: Раданов 3, Тепић 2, Симоновић 15, Мачван 6, Паунић 16, Маринковић, Радуљица 15 (8 ск), Бирчевић 8, Тодоровић 8, Пено 1 (4 ас), Ђоковић 3 (4 ас), Гагић 8.

АУСТРИЈА: Шрејнер 11 (8 ас), Ламешић 1, Мурати 8, Огунсипе, Радош 7, Махалбашић 15, Данек 1, Ланегер 4, Кох 7, Клепич 8, Крамер, Новас Матео 2.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести