Najnovije vesti
Kultura Vesti
Četvrta sezona PEAKY BLINDERS: Ko će od Šelbijevih ostati živ?

Četvrta sezona PEAKY BLINDERS: Ko će od Šelbijevih ostati živ?

"Napravio sam dogovor sa ljudima moćnijim čak i od naših neprijatelja... verujte mi!" Poslednja epizoda treće sezone "Birmingemske bande" (Peaky Blinders) ostavila je gledaoce – i celu familiju Šelbi – da se pitaju šta će dalje biti. Vođa klana, Tomi Šelbi (Kilijan Marfi) očigledno je izdao svoju porodicu i predao je policiji, ali joj se zakleo da ima plan kako da je spase. Nove epizode na programu su od 15. novembra u Velikoj Britaniji a od 2. decembra u SAD.

peaky blinders 2 Foto: Promo
peaky blinders 2
Foto: Promo

- Ne želim ništa da otkrivam, ali ovo neće biti zatvorska drama. Biće rešenja. Tomi stvarno ima plan, samo ćemo da vidimo kako će da ga sprovede – rekao je kreator serije Stiven Najt.
To ne znači da njegove akcije neće ostaviti trajne posledice, dodaje glumac Pol Anderson (Artur Šelbi):
- Tomi nam je rekao, "Imam plan. Imam izlaz. Ne brinite. Sve ći biti u redu". Samo ću vam reći: Neće biti u redu. Tomi se negde preračunao i mi smo daleko od "u redu". Videćete već na šta mislim – objasnio je, donekle, Anderson.
Pošto je svoje najbliže predao u ruke zakonu, Tomi se na početku serije nalazi otuđen od njih, sve dok se ne pojavi nova pretnja koja ih sve dovodi u opasnost.

Foto: Promo

- Sve je i dalje komplikovano i haotično, ali kada se desi jedna stvar, svi će morati ponovo da se udruže – kazao je Kilijan Marfi i dodao:
- Tomi pokušava da ubedi sebe da je dobro, pokušava da živi s tim šta se desilo ostalima. On nije tip koji će da ide na psihoterapiju ili da previše analizira stvari... Zanimljivo je videti ga sada potpuno izlovanog i usamljenog, njega kome je porodica sve vreme bila razlog da živi – napominje glumac.
Kilijan vidi mnogo sličnosti između prve i četvrte sezone.
- Nove okolnosti i spljašnja pretnja znače da porodica mora da se regrupiše i radi ono što najbolje radi, kao u prvoj sezoni. Svi likovi su stariji i dosta je vode proteklo, ali ja vidim mnogo paralela sa počecima serije i mislim da sve one vrednosti prinicipi koji su pomalo atrofirali kod Tomija sada ponovo počinju da klijaju – kaže Marfi.

Foto: Promo

Pretnja porodici dolazi u liku Ejdrijena Brodija (tj. Luke Kangrete), mafijaškog naslednika iz Njujorka koji dolazi u Birmingem da se osveti za ubistvo oca. Luka je, ispostaviće se, po karakteru veoma sličan Tomiju.
- On ima osećaj poštovanja prema onome što je Tomi izgradio, ali stvari moraju da se stave na svoje mesto. To je svet starih pravila. Postoji odmazda, ljudi ne praštaju. Na neki način u obe familije postoje članovi koji su slični jedni drugima – kaže Brodi.
Stiven Najt ističe da je Luka Kangreta najveća pretnja s kojom se porodica do sada suočila.
- Uvek me fascinira kada neko ko predstavlja fizičku pretnju nije fizički impozantan. Kada vidite nekog sićušnog mršavka koji je na čelu bande, zapitate se, Odakle mu ovoliki autoritet? A Ejdrijenov autoritet dolazi sa nekog drugog mesta, što je prosto fantastično – napominje Najt.

Foto: Promo

U četvrtoj sezoni upoznajemo još jednog novog lika: Čarli Marfi igraće Džesi Iden, aktivisktinju sindikata koja je ušla u istoriju tokom dvadesetih godina prošlog veka boreći se za ženska prava.
- U političkom smislu odvijaće se vrlo zanimljive stvari između njih dvoje. Džesi će prilično prodrmati Tomija jer je on do tada bio apolitičan. On je kapitalista, a ona će ga provocirati – otkrio je Marfi.
Šarlot Rajli vraća se kao Mej Karlton. Stiven Najt nije želeo da otkriva kakav će odnos imati sa Tomijem ovoga puta, sem da gledaoce čeka "malo iznenađenje".
Šarlotin suprug u privatnom životu, Tom Hardi, takođe se vraća kao Alfi Solomons, za "konačni obračun" sa Tomijem, kako ga opisuje Najt:
- Alfi je ostao isti. Vratiće se i raditi ono što inače radi.

Kreator je poznat po tome da izbegava dugoročno planiranje i pisanje, već "izmišlja" seriju usput. On je sav srećan priznao da nije imao pojma kako će se Šelbijevi izvući kad je pisao poslednju epizodu treće sezone.
- Dobra stvar je da sebi date problem za koji još nemate rešenje. Inače biste se opustili. Hteo sam da četvrta sezona počne sa raštrkanom porodicom, poput zarđalih delova mašine rasutih na sve strane koji leže negde neprimećeni i neko mora ponovo sve da ih spoji – kaže Najt.
Helen Mekrori (tetka Poli) oduševljena je kako Najt rešava sve zamke koje sam sebi postavlja.
- Kako smo postali sve bogatiji, publika se zaželela mirisa ugljen-monoksida. Ako likovi ostanu previše opijeni novcem, gubi se na hrabrosti, na oštrini, na korenima, na onom mestu odakle su svi potekli. A kako da ih, dođavola, vratite tamo? Eee, Stiven je to sredio. Stvarno je pametno to napravio – ocenjuje Mekrorijeva.
I kreator i glumci uglas kažu da je ovo najbolja i najveća sezona do sada.
- Vraćamo se u dim, u vatru, u Birmingem – poručuje Pol Anderson.

Foto: Promo

BBC je već potvrdio snimanje pete sezone koja će se dešavatai 1928. i 1929. godine.
– To je vreme početaka fašizma u Engleskoj što će biti posebno interesantno. Uključićemo i torijevce i kraljevsku porodicu – rekao je kreator Stiven Najt. Iako je bilo nagoveštaja da će peta sezona ujedno biti i poslednja, Najt tvrdi da je serija u takvom zamajcu da ih je sve primoralo da zastanu i porazmisle pre konačne odluke.
Kako kritičari ocenjuju, "Birmingemska banda" je sve popularnija jer nije stvorena da izazove sažaljenje prema sirotinji i radničkoj klasi, već da izazove divljenje. Nije popularna zbog brutalnosti bande već zbog divnih, dramatičnih i romantičnih priča iz života svojih likova, "jer za te likove njihovi životi su upravo takvi".
Kilijan Marfi kaže da je logično da svaka nova sezona bude bolja od
prethodne, da je to motiv koji ih sve tera da se ponovo vrate na set.
- Serije mogu da uspeju samo ako podižu kvalitet pripovedanja iz godine u godinu, a to je svakako slučaj sa našom "bandom". Kada bismo mogli da je flaširamo, bili bismo genijalci – našalio se Marfi.