');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Kako je tajkun blizak Kremlju kovao zaveru da okrene London PROTIV BRISELA

Vodeći član trusta mozgova Institut Legatum, čiji je osnivač ruski tajkun koji se obogatio posle raspada Sovjetskog Saveza, posredovao je u zaveri ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona i ministra obrazovanja Majkla Gouva da ubede premijerku Terezu Mej da se odlučnije zauzme za izlazak Velike Britanije iz EU, saznaje "Mejl on sandej".

Vladimir Putin Foto: Tanjug, Agencije / RAS Srbija
Vladimir Putin
Foto: AP, Tanjug / RAS Srbija

Šanker Singam, direktor za ekonomiju u institutu, bio je "treći čovek" u osmišljavanju ultimatuma koji su Džonson i Gav uputili premijerki u vezi s Bregzitom, o čemu je "Dejli mejl" pisao prošlog meseca.

Organizacija, čije se sedište nalazi u bogatoj londonskoj četvrti Mejfer, delimično je osnovana sredstvima povučenog tajkuna Kristofera Čendlera, rođenog u Novom Zelandu, koji se, zajedno s bratom Ričardom, obogatio zahvaljujući nizu investicija u doba “divljeg kapitalizma” posle raspada Sovjetskog Saveza.

Foto: BBC News / youtube

Sinoć je jedan od vodećih članova britanskog parlamenta zagražio od parlamentarne Komisije za informisanje i bezbednost da povede istragu o uticaju instituta na vladu. Portparol instituta je odbacio vezu organizacije i Čendlera s pismom.

Singam i Gouv su oboje bili na sastanku Donjeg doma parlamenta iza zatvorenih vrata u petak kome su takođe prisustvovala vlada i zvaničnici američke ambasade. Svi učesnici su se obavezali na ćutanje. “Mejl on sandej” je fotografisao Singama kada je napustio sastanak u petak uveče.

Upitan o vezi sa Institutom Legatum, Gouv je novinarima britanskog lista rekao da se jednom sastao s jednim od braće Čendler, ali je odbio da komentariše sastanak sa Singamom u petak, kao i njegovu ulogu u pismu.

Tri zahteva za Mejovu

Pismo Džonsona i Gouva koje je podržao Legatum “Mejl on Sandej” objavio je još pre dve nedelje. U njemu su premijerki uputili tri zahteva: da izvrši pritisak na ministra finansija Filipa Hamonda da se više angažuje oko planova za “tvrdi Bregzit”, tj. jasni raskid s Briselom; da iskoristi povlačenje iz EU kako bi ukinula niz pravila i propisa i da imenuje novog “cara Bregzita” koji će predvoditi radnu grupu u vladi.

Foto: EPA / RAS Srbija

Sva tri zahteva su takoreći ispunjena: Hamond je najavio dodatne tri milijarde funti za nepopustljivost u pregovorima o Bregzitu. Gouv se navodno hvalio da je on pridobio Mejovu da iskoristi povlačenje iz EU za oslobađanje od svih briselskih pravila.

Istraga lista navodi na zaključak da je na kraju Singam postao pomenuti “car”: prošle godine održao je najmanje sedam tajnih sastanaka s ministrima i zvaničnicima Ministarstva za izlazak iz EU (Dex EU). Singam, koji ima britansko i američko državljanstvo, u prošlosti je radio je na trgovinskim sprazumima s Rusijom.

On je 18 godina radio za američku advokatsku kancelariju "Skvajer Sander", koja je uvučena u sukob zbog veza Donalda Trampa s Rusijom. Kompanija je sklopila saradnju s Majklom Koenom, jednim od bivših predsednikovih advokata, koji se navodno obratio Putinovom portparolu za pomoć u sklapanju ugovora o kupovini nekretnina.

Upitan da li je Singam učestvovao u pisanju pisma Mejovoj, Gouv je četiri puta odbio da odgovori, a onda je rekao da je zaboravio. Ministar za životnu sredinu je potvrdio da se sastao sa Singamom, koji je sa njim studirao na Oksfordu.

On je takođe rekao da se na događaju koji je finansirao Institut Legatum sastao s Kristoferom Čendlerom, koji živi u Monaku i strogo čuva svoju privatnost.

Ko su braća Čendler?

Braća Čendler su proširila poslovnu imperiju u Rusiji 90-tih godina 20. veka, kada su državne kompanije privatizovane. Preko svoje kompanije "Sovereign Global" obezbedili su značajan udeo u "Gazpromu", energetskom gigantu pod kontrolom vlade.

Ubrzo nakon što je Putin prvi put postao predsednik 2000. godine, Čendlerovi, šokirani razmerama korupcije u Gazpromu, uticali su na izazivanje “puča” u upravnom odboru kompanije i dovođenje Alekseja Milera na čelo kompanije. Čendlerovi tvrde da su doprineli “transparentnosti i odgovornosti” unutar kompanije. Miler je bio blizak saveznik i poverenik Putina još iz vremena kada su zajedno radili u Sankt Peterburgu.

Braća su podelila bogatstvo 2006. Kristofer je svoj udeo uložio u osnivanje "Grupe Legatum", čije se sedište nalazi u hotelu "Legatum plaza", u Dubaiju. "Grupa Legatum" iznedrila je Institut Legatum, za koji tvrdi da je samostalna dobrotvorna organizacija, koja ima svoje poverenike.