I Škoda kreće na elektropogon

01. 12. 2017. u 23:20

Novi vetrovi u Mladoj Boleslavi: Prema planu koji je objavila "Škoda", u 2019. će početi proizvodnja električnih komponenata za plagin hibride

И Шкода креће на електропогон

Škoda

ČEŠKI automobilski gigant, koji posluje kao deo nemačke "Folksvagen grupe", sprema se da u svojoj matičnoj fabrici, u Mladoj Boleslavi, počne proizvodnju potpuno električnog modela automobila već 2020.

Prema planu koji je objavila "Škoda", u 2019. će početi proizvodnja električnih komponenata za plagin hibride, što je ocenjeno kao prvi korak ka strategiji proizvodnje automobila bliske budućnosti.

- "Škodina" budućnost biće električna - kaže generalni direktor "Škoda auta" Berhand Majer. - Do 2025. planiramo da proizvedemo pet potpuno električnih vozila u različitim segmentima. Zadovoljni smo što će prva potpuno električna "škoda" biti napravljena u Češkoj Republici.

Hibridni sistem Elektrifikaciju će "Škoda" započeti plagin hibridnim verzijama modela "superb", a zatim i SUV vozila "kodijak". Oba vozila koristiće hibridni pogonski sistem koji se sastoji 1,4-litarskog turbo-benzinca i elektromotora od 85 kW (116 ks). Ukupna snaga hibridnog sistema iznosiće 160 kW (218 ks).


PROČITAJTE JOŠ:
Rekorder stigao u Srbiju

Kako je ocenio prvi čovek češkog giganta, ova odluka "Folksvagen grupe" je izuzetno značajna ne samo za "Škodu" već i za celu privredu ove zemlje.

Očekuje se da taj automobil bude krosover, koji bi se pozicionirao između već postojećih SUV modela "Škode".

Pored planova za izradu potpuno električnog automobila, u Mladoj Boleslavi proizvodiće se i električne komponente za plagin hibrid za nekoliko brendova "Folksvagen grupe", počevši od 2019.

Kako se naglašava u saopštenju iz fabrike, prvi serijski elektrifikovani automobil biće predstavljen 2019. To će biti "škoda superb" sa plagin hibridnim sistemom koja će se praviti na liniji u fabrici u Kvasini. Zatim će u Mladoj Boleslavi početi proizvodnja potpuno električnog modela u 2020. Te godine će, prema iznetim planovima, u Šangaju na tamošnjem sajmu automobila biti predstavljena "Škodina" vizija eletričnog i autonomnog vozila "škoda vižn e".

Elektrifikacija modela "Škode" i proizvodnja komponenata za "Folksvagen grupu" daju jasnu viziju razvoja fabrike do 2025. Planovi podrazumevaju i dalju ekspanziju brenda na novim tržištima na kojima "Škoda" dosad nije bila prisutna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije