FOTOGRAFIJE STANKA KOSTIĆA: Baština Srbije

M. Kralj

01. 12. 2017. u 23:33

Tokom novembra, postavka fotografija “Moja Srbija” Stanka Kostića je s mnogo uspeha gostovala u sali Vojvodskog doma u poljskom gradu Kijelcu

ФОТОГРАФИЈЕ СТАНКА КОСТИЋА: Баштина Србије

Kostićeva fotografija „Mešenje hleba“

SVAKI čovek, kako kaže Ivo Andrić, ima potrebu da priča. Priča je pokušaj da se nešto očuva kazivanjem. Pojavom fotografije savremeni čovek uspeo je da zabeleži i očuva važne trenutke iz porodičnog, kulturnog, naučnog i uopšte života. Ovo kaže Stanko Kostić, likovni umetnik kome je, kaže, umetnička fotografija poslušanje, život.

Autor koji svojom fotografijama beleži, čuva i prikazuje deo tradicionalne kulture Srbije predstavio se na više od 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a tokom novembra, njegova postavka “Moja Srbija” je s mnogo uspeha gostovala u sali Vojvodskog doma u poljskom gradu Kijelcu.


PROČITAJTE JOŠ:
Trag u vremenu

Na oko 30 panoa sa više od 150 fotografija, izložio je radove inspirisane ovdašnjim životom, ljudima, običajima, arhitekturom, narodnim neimarstvom, lepotama srpskih šuma, reka, vodopada, klanaca, planina... Održao je i javni čas učenicima srednjih škola iz Kijelca, na kome je govorio o našoj tradiciji i Srbiji uopšte. Danas će ista postavka njegovih radova, u organizaciji Ambasade Srbije u Poljskoj, biti otvorena u Srpskom klubu u Varšavi, a pred publikom će biti do 31. decembra.

- Ako ste, uz žarenje letnjeg sunca, zalazili u žitno polje i dlanovima svojim dodirivali vlati poluzrelog klasja, dok se njihalo na blagom povetarcu, onda ćete slike pejzaža srpskih polja Stanka Kostića doživeti u punoj njihovoj snazi i lepoti. One kipte od bujnosti! Pravi “ludački” izazov! Suncokreti Stanka Kostića “kupaju” se u plavetnilu neba življe od Van Gogovih. I zreli kukuruzi odmaraju se spokojno i opušteno na tlu svoje majke Srbije - tvrdi akademik, vajar Svetislav Arsić Basara.

Obe ozložbe u Poljskoj organizovane su uz pomoć i podršku naših ministarstava kulture i spoljnih poslova, kao i poljske ambasade u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ:

ODA ŽIVOTU

OPUS Stanka Kostića se, prema mišljenju Dušana Milovanovića, istoričara umetnosti, ukorenjuje u baštinu srpstva i Srbije, kao izvorni i autentični iskaz:

- U Kostićevoj umetnosti srećemo i poetsko, kao odraz čiste i plemenite duše, osobenu estetiku što počiva u jednostavnim, uobičajenim pojavama - smatra Milovanović. - Srešćemo se i sa odom životu, nostalgičnim i prolaznim fugama, žalom za vremenima što izmiču i kojih ćemo se s tugom i radošću sećati kad za to dođe vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)