SRPKINJE STARTUJU NA SP: Povratak srebrnih devojaka

J. JEVREMOVIĆ

02. 12. 2017. u 07:01

Sanja Damnjanović, Andrea Lekić, Dragana Cvijić i ostale zvezde evropskog rukometa u dresu Srbije, ovog vikenda startuju na planetarnom šampionatu protiv Kine (danas 15.30) i Kameruna (sutra, 14.00)

СРПКИЊЕ СТАРТУЈУ НА СП: Повратак сребрних девојака

Jelena Lavko eks-Živković na SP u "Areni"

HAJMO, deco, niko nije toliko bolji od nas. Reči selektora ženske rukometne reprezentacije Ljubomira Obradovića pred put na SP u Nemačkoj (1-17. decembar) delimično su tačne. Tim nije baš sastavljen od dečurlije, ali od iskusnih igračica koje imaju svetsko srebro zaista niko nije toliko bolji.

Sanja Damnjanović, Andrea Lekić, Dragana Cvijić i ostale zvezde evropskog rukometa u dresu Srbije, ovog vikenda startuju na planetarnom šampionatu protiv daleko slabijih selekcija, Kine (danas 15.30) i Kameruna (sutra, 14.00). U preostalim mečevima u grupi D protiv domaćina (utorak 18.00), Holandije (sreda 15.30) i Južne Koreje (petak 20.30), videće se kolika je moć ubeđivanja novog šefa stručnog štaba. I da li su potencijalni rivali u osmini finala: Crna Gora, Rusija, Danska i Brazil zaista nadmoćniji od nas.

- Ja bih rekla da njihovo vreme prolazi - kaže Jelena Lavko, eks-Živković, koja smatra da se pravi novi svetski poredak u ženskom rukometu. - Brazilke su nas pobedile u finalu SP u Beogradu 2013, ali ta generacija je već uradila svoje. Sad malo neka puste nas.

Generacija Srbije koja je osvojila istorijsko srebro napajala se na izvore energije sa tribina krcate "Arene". Na narednom Šampionatu u Osijeku 2014. kao da je izvučena iz štekera, izgubila je sve mečeve (u jednom poluvremenu dala samo tri gola), ali i četiri najbolje igračice koje su se povukle iz reprezentacije zbog tadašnjeg selektora Saše Boškovića.

Lekić, Damnjanović, Cvijić i Tomašević se vraćaju za ovaj Šampionat kao pojačanje devojkama koje su napravile solidnu osnovu na SP 2015. (poraz u osmini finala) i EP prošle zime (deveto mesto).

- Osnova dobre atmosfere su pobede. Kao tokom dva šampionata u Srbiji, kada smo se volele posle svake utakmice, sve devojke srećne i zadovoljne zbog trijumfa, sve je "ekstra" - priseća se Lavko najlepših dana u dresu nacionalnog tima.

Lakši raspored na startu Šampionata olakšava posao.

- Stvarno mislim da ne bi trebalo da bude problema sa Kinom i Kamerunom. Da pobedimo te dve, a onda i sledeću, pa onu posle te...

To su Nemačka i Holandija, dva velika favorita na ovom takmičenju.

- Nema razloga da se plašimo bilo koga. Svi ti rivali iz vrha uglavnom ne mogu da urade bogzna šta iz pozicionog napada. Sve se svodi na jurnjavu, na brzu polukontru i kontru. Ako ne jurcamo za njima, ako ne srljamo, možemo da pariramo svima. Samo treba da budemo maksimalno skoncentrisane i da uradimo zadatke koje nam je selektor postavio.

Pročitajte još: Rukometašice putuju na SP u Nemačkoj: “Fajt” od nokaut faze

Ljubomir Obradović je preuzeo tim u aprilu i imao je nekoliko provera do planetarnog šampionata, uključujući i baraž, odnosno start kvalifikacija za EP naredne godine. Odmah je u tim vratio najbolje igračice.

- Suština je da se napravi neki kontinuitet, da ista selekcija igra četiri-pet godina, daj bože i više. Da sa istim selektorom i sistemom dobro otvorimo ovaj novi olimpijski ciklus i da u ovom sastavu grabimo ka Olimpijskim igrama u Tokiju - zaključila je Jelena Lavko.

"BEJBI BUM" U RUSIJI

SRPKINjE su za cilj postavile plasman u nokaut fazu, a pozicija u grupi i nije toliko značajna. Potencijalni rivali iz grupe C su sve sami osvajači medalja: Rusija, Crna Gora Brazil, Danska. Ipak, Lavko napominje da nisu to više takve velesile.

- Rusija je olimpijski šampion, ali tri igračice iz tog sastava su trudne. Crna Gora je, takođe, promenila dosta ekipu. Treba da gledamo samo našu igru, najvažnije je da dođemo do tog meča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije