Sudbine masona i doseljenika

D. Bt.

02. 12. 2017. u 07:20

Uručena nagrada Draganu Kolareviću i Tihomiru Nestoroviću za istorijski roman

Судбине масона и досељеника

LAUREATI Nestorović i Kolarević / Foto N. Skenderija

NAGRADA "Janko Veselinović" za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku, objavljen prošle godine, uručena je na jučerašnjoj svečanosti u UKS Draganu Kolareviću za knjigu "Masoni i Sarajevski atentat", u izdanju "Čigoje", i Tihomiru Nestoroviću za delo "Ilinčići" (izdavač "Prometej"). Priznanje, imenovano po dugo godina najčitanijem srpskom piscu, autoru romana "Hajduk Stanko", ustanovili su UKS i SO Bogatić.

Prema rečima Radovana Kalabića, predsednika žirija (u kome su bili i Ljubomir Ćorilić i Mileta Aćimović Ivkov), Kolarevićev roman osvetljava zatamnjene strane naše istorije. U njemu čitaoci saznaju o sudbinama naših vodećih masona koji su imali izuzetno krupne uloge u pojedinim periodima. "Ilinčići" kazuju o tome kako su se Srbi iz Hercegovine doseljavali u Semberiju i kako su se stapala dva potpuno različita mentaliteta, gorštački i ravničarski.

- Janko Veselinović je dao trajnu "kliničku sliku" izdajnika, prevrtljivaca, ljigavaca, pohlepnih hulja, duhovnog mulja. A naš je zadatak danas da pronađemo Stanka u simboličkom smislu. Ima njega u svakom od nas - rekao je Kolarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije