Stanari nisu ugroženi?

E. V. N.

02. 12. 2017. u 07:40

Investitori firme “S.A.B. estetik” osumnjičeni za mahinacije, pušteni iz pritvora. Advokat: Pitanje je da li moji klijenti imaju veze sa spornim punomoćjima

Станари нису угрожени?

Zgrada u Vojvode Stepe 105 / Foto Ž. Knežević

GRAĐEVINSKI investitori Stevan Budžić i Miroslav Osatović pušteni su u četvrtak iz pritvora, nakon što ih je policija privela zbog sumnje da su zajedno počinili prevaru.

Naime, Budžićeva firma “S.A.B. Estetik” je na ime projektnog finansiranja uzela 2012. godine pozajmicu od Prokredit banke, u iznosu od 1,8 miliona evra, za izgradnju zgrade u Vojvode Stepe 105. Kada je zajam bio odobren, u katastru je trebalo da bude zabeležba da će banka uspostaviti hipoteku nad tim kvadratima.

Ni zabeležbe, ni upisa hipoteke, međutim, nije bilo naredne dve godine. Investitor je prodavao stanove kao “čiste”, a dug banci nije plaćao. Tek 2014. godine katastarska služba Voždovac upisuje hipoteku nad ovim šestospratnim objektom. Stanari sada, s razlogom, strahuju, da bi banka mogla da proda njihve stanove, jer su pod hipotekom.

- Vlasnici nisu uknjiženi u katastru nepokretnosti, jer ni zgrada nije uknjižena - govori Dušan Bulatović, advokat osumnjičenog Budžića i Osatovića. - Zgrada još nije dobila upotrebnu dozvolu, jer nije završena. Svakako, svi oni koji su kupili stanove i imaju validne ugovore, su vanknjižni vlasnici. Svedoci koji su saslušani znali su da su stanovi pod hipotekom. Postoje problematična punomoćja, ali je pitanje da li Budžić i Osatović imaju veze s tim. Istraga bi mogla da se proširi i na banku i na katastar.

PRONAĆI REŠENjE

PROKREDIT banka je odlučna u nameri da u ovom slučaju pronađe rešenje, u prvom redu vodeći računa o stanarima i kupcima stanova. Ni u jednom momentu nismo razmatrali opciju za pokretanje postupka kojim bi stanari ove zgrade bili dovedeni u još nezgodniju situaciju.

- Banka je podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih u preduzeću “S.A.B Estetik” i rešeni smo da u ovoj situaciji maksimalno zaštitimo interese građana, kao i da osiguramo naplatu svojih potraživanja od investitora - navode u Prokredit banci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije