Tramp se sprema da prizna Jerusalim?

D. SAVIĆ

02. 12. 2017. u 07:58

Američki predsednik odlučuje da li da preseli ambasadu SAD iz Tel Aviva. Palestinci: Istočni Jerusalim biće naš glavni grad

Трамп се спрема да призна Јерусалим?

POŠTOVANjE Tramp ispred Zida plača u maju ove godine,foto Tanjug/AP

NAGOVEŠTAJ iz Vašingtona da bi predsednik SAD Donald Tramp do srede mogao da prizna Jerusalim kao izraelski glavni grad, pojačao je napetost na Bliskom istoku. Odmah se oglasio portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne, tvrdnjom da svako rešenje izraelsko-palestinskog sukoba mora podrazumevati da istočni Jerusalim bude glavni grad nezavisne Palestine.

No, predsednik SAD, prema najavama, spreman je da ispuni predizborno obećanje o preseljenju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, iako svestan da bi to moglo da šteti naporima za sklapanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca. Predvodi ih, inače, predsednikov zet i savetnik Džared Kušner.

Potpredsednik SAD Majk Pens, koji sredinom decembra putuje u Izrael, rekao je da Tramp "aktivno razmatra kada i kako da premesti ambasadu", dok Bela kuća i Stejt department tvrde da odluka još nije doneta.

Tokom kampanje, Trampova obećanja su uticala na podršku pristalica Izraela u Republikanskoj partiji, dok se, kao predsednik, suočio sa upozorenjima američkih saveznika, među kojima je Jordan, na opasnosti od napuštanja američke uravnotežene pozicije u odnosu na Jerusalim.

Na osnovu zakona usvojenog 1995. godine u Kongresu SAD predviđa se da ambasada

Vašingtona mora biti u Jerusalimu, ali klauzula koja se potpisuje svakih šest meseci, omogućava da se odlaže primena. Tramp će u narednim danima odlučiti da li da ponovo potpiše odlaganje, kao što je učinio u junu. Odluka se očekuje sa zebnjom, jer je sudbina Jerusalima jedno od najeksplozivnijih pitanja u sukobu dvaju naroda.

- Propust da se nađe rešenje za palestinsko pitanje će držati region i svet u stanju napetosti, haosa i nasilja. Samo međunarodni legitimitet, od kojih je najvažnija odluka Generalne skupštine UN da prizna državu Palestinu i nelegitimitet (izraelskih) naselja će stvoriti odgovarajuću klimu da se reše problemi regiona i ponovo uravnoteže arapsko-američki odnosi - ocenio je portparol palestinskog predsednika Abu Rudejne i dodao da je palestinski predsednik Abas posvećen rešavanju decenijskog sukoba po modelu dveju država u skladu s međunarodnim rezolucijama i Arapskom mirovnom inicijativom iz 2002. godine.

PODELjENI GRAD

IZRAEL je okupirao Zapadnu obalu i istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. U istočnom Jerusalimu živi 200.000 Izraelaca dok ih je u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali oko 400.000. Palestinci se nadaju da će osnovati nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Izraelski lideri tvrde da će taj deo Jerusalima ostati večna prestonica Izraela.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije