Zaboravili agresiju na Srbe u BiH?!

S. J. MATIĆ

02. 12. 2017. u 09:02

Haški tribunal se nije bavio upadom hrvatske vojske na Posavinu, gde je počinjen masakr. Udar dirigovao Zagreb, zverski ubijena 3.684 srpska civila, otvorena 54 logora

Заборавили агресију на Србе у БиХ?!

Foto Tanjug, AP

HRVATSKA je osuđena u Hagu za agresiju na BiH i okupaciju dela njene teritorije u Hercegovini, ali je Tribunal "zaboravio" vojni udar, dirigovan direktno iz Zagreba, na Srbe u Bosanskoj Posavini.

Hrvatske jedinice su 26. marta 1992. godine prešle Savu i narednih dana okupirale osam opština na tom području - Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Modriču, Odžak, Orašje, Derventu, Gradačac i Brčko. Tu su počinile masovne zločine i za nekoliko meseci pobili čak 3.684 srpska civila i otvorile čak 54 logora za Srbe.

To, međutim, nije bilo dovoljno za haške istražitelje, pa se tako u sudnicama Tribunala nikada nije raspravljalo u monstruoznim zlodelima nad našim narodom! Po njihovim merilima ispada da se hrvatska agresija na BiH računa isključivo ako su žrtve Muslimani, kao u nedavnoj presudi šestorici čelnika nepriznate Herceg-Bosne.

Podsetimo, nekadašnji predsednik HDZ u BiH Stjepan Kljuić nedavno je ispričao da su tadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak i drugi rukovodioci u Zagrebu hteli da prebace težište rata u Bosnu kako bi dobili vreme da se ozbiljnije pripreme za borbe na svojoj teritoriji.

Osim toga, prošle godine je i hrvatski general Vinko Štefanek kazao da je komandovao Taktičkom grupom hrvatske vojske u Posavini i da je komandna linija bila jedinstvena sa Zagrebom.

Prvi masovni zločin u BiH dogodio se 26. marta 1992. u srpskom selu Sijekovac kod Bosanskog Broda, gde su hrvatski specijalci, kojima je komandovao tadašnji poslanik u Saboru Hrvatske - Ante Prkačin, za sat vremena ubili 15 civila. Narednih nekoliko dana pobili su ukupno njih 70, dok se devetoro i danas vodi kao nestalo. Seljanina Novaka Sedlića živog su zapalili.

Jedan od retkih koji je preživeo masakr je Saša Milošević, koji je tada imao devet godina. Njemu su ubili oca i dva starija brata.

- Hrvatski vojnik mi je stavio nož pod grlo i pitao da li hoću da me zakolje, a onda je rekao: "Neću, mali si", i odgurnuo me. Tad sam video ubistvo dvojice komšija Zečevića, dede Jova, koji je imao 80 godina, i njegovog paralizovanog sina Petra. Vojnici su bili iz Hrvatske u maskirnim uniformama sa oznakama HVO i "zengi" - priseća se Milošević za "Novosti".

Saša Milošević

Kad je Vojska Republike Srpske počela da oslobađa Posavinu, hrvatska vojska je sa sobom prilikom povlačenja povela i srpske zatočenike i rasporedila ih po logorima u Orašju, ali i Slavonskom Brodu, Kerestincu i Trsteniku kod Zagreba, u "Katarini" u Puli i splitskoj "Lori". U Hrvatskoj su im čak i sudili.

Inače, zvanično je utvrđeno da je u borbama, a time i u napadu na BiH, učestvovala čak 31 jedinica hrvatske vojske iz Osijeka, Zagreba, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Virovitice, Varaždina, Slatine, Rijeke, Bjelovara...

LOGORAŠI PODNOSE TUŽBE

SRPSKI logoraši podneće tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete za zločine koje su njeni vojnici počinili nad Srbima zatočenim u Hrvatskoj i u tzv. Herceg-Bosni. Ovo je u petak najavio predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, ukazujući na to da je presudom u slučaju "Prlić i drugi" u Haškom tribunalu dokazano da je hrvatska vojska počinila stravične zločine u BiH.

On navodi da su na području Hrvatske i Herceg-Bosne bila 222 logora za Srbe u kojima su 90 odsto zatvorenika činili civili, žene i deca.

- Eksperti su utvrdili da je u njima bilo čak 149 načina mučenja, fizičkog i seksualnog zlostavljanja - ukazuje Dukić. - U logoru "Dretelj" kod Čapljine, zbog kojeg su između ostalog u Tribunalu osuđena šestorica Hrvata zbog zločina nad Muslimanima, bilo je zatočeno i 224 Srba, među kojima su bile 84 žene.

Posle srpskih i muslimanski logoraši i porodice žrtava s područja Mostara najavili su u petak podnošenje tužbi za naknadu štete od Hrvatske.

(S. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Novak

02.12.2017. 09:37

Као што је Јасеновац био табу тема у српској јавности а у савезном* Београду посебно, тако је, по инерцији, поновљено страдање Срба од неоусташке хравтске легије такође прећуткивано. Све су то покривале разне, претежно феминистичке НВО у Београду из чисто лукративних разлога. И полако истина излази на видело и доћи ће време да се видико како и зашто је успављивао српску јавност намећући нам кривицу и за "пропаст Вавилона". No pasaran!

драгана

02.12.2017. 12:30

@Novak - Zato što smo zaboravili Jasenovac, imamo "jasenovce" '90.godina.Da li će ih još biti?

oldlala

02.12.2017. 09:38

I posle svih nepravdi ucenjinih nasem narodu kao i uprkos cinjenici da su Srbi odabrani kao krivci za dogadjaje devedesetih ameri hoce neko istorijsko pomirenje?To pomirenje verovatno treba da izglda tako da mi sve njima oprostimo jer su eto jaki i da bi nas ostavili eventualno na miru.

Milan Galic

02.12.2017. 09:40

Nerazumem.Kako da niko ne reaguje na te ustaške zločine. A za sve su krivi NATO D USA GB I još puno.Da nisu to hteli nebi se ovo zlo desilo.Nikad više netreba zajedno da živimo. Ovako je bolje.Srbi uzmite se pameti.Mozda Vatikan proglasi Praljka za sveca.

sloba

02.12.2017. 11:53

@Milan Galic - Oni bi da saradjuju s Hrvatskom, da sire ekonomske veze. Moglo bi i tim putem, ali samo kada Hrvatska vrati Srbima sve otete teritirije: Krajinu i Zapadnu Slavoniju. A do tada ne bi trebalo imati ni diplomatske odnose s njima. Ali Srbi su ... sta reci.

Masumir

02.12.2017. 09:49

Slijepi i gluvi na zlocine na to vrijeme Agresija na teritoriju druge drzave, kako god se zvala.Na Djurdjevdan '92. moj, tada mali, brat trci sa igralista u selu mog oca na Vucijaku i vice: Ustase upale u selo, kolju! Mislim,sta mu je, nije '41.god.Rijecka brigada ZNG i domaci Hrvati su napali i pobili Brestovce za slavskim stolom. Mog rodjaka, kada smo krenuli u odbranu,uhvatili i bukvalno zaklali. Orgijali su mjesec dana po nasim selima, dok ih nismo u jurisu Koridora, protjerali preko Save.

BG pobednik

02.12.2017. 09:53

Sijekovac je čisti i neoborivi dokaz da je R. Hrvatska 26. marta 1992 god. izazvala započela rat u BiH. Tom prilikom u Srpskom delu Sijekovca izvršili su masakr , a već sutradan je na tom području izvršeno etničko čišćenje. Nekoliko meseci ranije (septembar 1991) iz Hrvatske su minobacačkim granatama zasuli Srpsko selo Liješće i Donji Klakar. i tom prilikom smrtno je stradao inženjer Goranović na radnom mestu u ciglani.

Slobo

02.12.2017. 09:53

Na šamac su krenuli ali smo ih mi preduhitrili. Mi smo ga zauzeli a ne oni.. pozdrav od učesnika

Dusko Svjetlica

02.12.2017. 10:24

Ma nisu oni takvi. Nemojte sada sve na njih. Oni nebi mrava zgazili. Ja kad bih birao svoj bih život njima poverio.

ponavljac

02.12.2017. 10:25

Da li su ustase i balije pred "dejton" stigle dio banjaluke?Je li njihov avion tukao po koloni izbeglica prema Srbiji?

simo

02.12.2017. 12:31

@ponavljac - Zaboravili i agresiju na b. Krainu nakon oluje , zverstva nad nemocnima koji nisu mogli da pobegnu iz Mrkonjica i okolnih sela...masovna spaljivanje tokom agresije i pri povlacenju nakon Dejtona....

Goran S

02.12.2017. 10:42

bravo Slobo! Pozdrav iz Crkvine! Radilo je se u sat vremena da Bosanski Šamac postane Brod ili Modriča. Čokolinda je zaboravila koga je regularna HVO napala. Mi iz Posavine znamo!!!!!!!

Dane

02.12.2017. 11:06

Da se o stradanjima srpskog naroda vise pisalo i govorilo,nebi se ni pojavljivaleu Beogradu razne plaćene feminističke organizacije,koje su paušalno optuživale samo Srbe.Nastavite ljudi objavljivati ratne strahote.

Vlada Legenda

02.12.2017. 11:16

Opet ćemo mi sa njima preko nišana,kako se čini!Oko nas su Hrvati,muslimani i Albanci.Srba svake godine sve manje,a jedino od Rusa možemo očekivati vojnu pomoć, i to ako oni procene da treba da štite svoje interese!Tako da bi mi stvarno trebalo da se uozbiljimo po pitanju naše bezbednosti.

ЕУро крем

03.12.2017. 10:55

@Vlada Legenda - Не брини се, неће бити рата! Ми на све пристајемо ради "мира и стабилности у региону" и ради "добросуседских односа". И даље се заносимо идејом о "братству и јединству" и заједничкој (ЕУ) држави и полако нестајемо као народ. Некад смо се (једино Срби) изјашњавали као Југословени, а сада постајемо "Европљани"...

Сорабија,Асирија,Хипербореја

02.12.2017. 11:49

Шта је ту ново???!!! Па латино-германа се труде хиљадама година да униште све што је Србско-Руско...најезда османлија им је у средњем веку само легла као шлаг на торту...

Hrvoje

02.12.2017. 11:54

Ovo je samo dokaz koliko je ovaj sud ispolitiziran i koliko je rat koji nas je zadesio nastavljen i nakon borbenih djelovanja. To je sud UN-a, koji je političko tijelo i u kojem se Srbija danas bori - doduše sad više prema Kosovu... da mu se ne da stolica, pa onda da ne donesu kojekakve rezolucije, itd! Zanimljiva mi je i interpretacija presuda toga suda - svatko se svrbi gdje ga češe. Srbija sada slavi jer je Tuđman proglašen članom zločinačke grupe, a zaboravlja gdje je spomenut Milošević!

драгана

02.12.2017. 12:39

@Hrvoje - Samo vi lepo živite u "lijepoj vašoj" i zaboravite više na nas Srbe. Ne branimo vam da živite lijepo i nismo vam više problem.

Justitia

02.12.2017. 12:07

Postojale su grupe kpoje su se ozbiljno bavile zlocinima nad Srbima .Ali, nas usud je da nisu partnerski saradjivale, neke su na huskavane od ko zna koga da onemoguce rad drugih. Delo jedne grupice od 5 zena bilo je da je prvi proces za silovanje zena u Hagu posle Tokojskog procesa bio u slucaju dve Srpkinje. Slucajeve ratnih zlocina u Posavini obradila je zenska organizacija DUGA iz Banjaluke koja je okupila brojnetraumatizovane zene i dokumentovala zlocine. Niko nije koristionjihov rad.

Деда Звонце

02.12.2017. 13:53

@Gdece I’m dusa - Нису, Хрвати су били монструознији!

donkizele

02.12.2017. 14:09

@Gdece I’m dusa - Ne bih rekao. Hitler i nemci hrvatima nisu ravni sto se tice mucenja. Onako svirepo kako se ubijalo u Jasenovcu, u nijednom drugom logoru se nije ubijalo.

драгана

02.12.2017. 14:24

@Gdece I’m dusa - Hrvati su bili i u vreme Drugog svetskog rata najsuroviji egzekutori.Najmaštoviziji.Od njih i ISIL ima šta da nauči.

Mak

02.12.2017. 15:19

A svi zaboravljaju Kupres februara 1992. kao da nisu ni postojali tamo Srbi(51% stanovništva)!

komandant 1001

02.12.2017. 23:45

Upravo haškom presudom Hrvatske za UZP je vreme da Srbi tužbom na Međunarodnim Sudom tuže Hrvatsku koja je napala drugu državu BiH odnosno prve žrtve Srba počevši od Sijerkovca pa nadalje....vreme radi za Srbe !

OBNOVIMO SEBE

03.12.2017. 12:07

@komandant 1001 - Vreme radi za Srbe pod uslovom da se pridržavamo Božijih zapovesti koje su nam prenete preko Svetog Save !!

драгана

03.12.2017. 17:32

@komandant 1001 - Srbima su te zapovesti prenete bar dva,dva i po veka pre Svetog Save.Hvala i slava Svetom Savi,ali Srbi nisu hrišćani TEK od Svetog Save.