Vladu Crne Gore koči opozicija

V. KADIĆ

02. 12. 2017. u 09:17

Duško Marković rad Vlade ocenio uspešnim uprkos produbljivanju političke krize. Premijer smatra da njegov kabinet dobro radi, ali da ga ometaju oponenti

Владу Црне Горе кочи опозиција

IZGOVOR Predsednik Vlade opet optuživao opoziciju Foto Vlada Crne Gore

GODINU dana rada Vlade Crne Gore obeležila je duboka politička kriza, kao i ukidanje brojnih povlastica za građane. Ipak, premijer Duško Marković smatra da je njegov kabinet bio uspešan, uprkos destrukciji opozicije. Kao najvažnije dostignuće naveo je članstvo u NATO, dok je oponente iz redova opozicije optužio da pokušavaju da kompromituju državu i njene institucije.

- Rezultati o kojima smo sada govorili ostvareni su u atmosferi nikad agresivnije političke destrukcije od strane opozicionih stranaka, koje su bojkotovale rad parlamenta. Koristili su svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije - rekao je Marković. - Bojkot parlamenta od strane opozicije usložnjavao je političku scenu iako Vlada nije proizvela tu situaciju. U cilju njenog prevazilaženja više sam puta nudio dijalog opoziciji, čak i mesta u mom kabinetu.

Premijer je podsetio da je Vlada mandat preuzela u veoma kompleksnom političkom trenutku, poručujući da njeno trajanje ne zavisi od oponenata.

- Koliko dugo ćemo trajati, to ne zavisi od nas. Nas su birale stranke u parlamentu. Dok god u ovoj koaliciji imamo poverenje, nama se u političkom smislu ne može ništa ozbiljno desiti - saopštio je Marković. - Voleo bih da nam se pridruže i druge političke stranke, kako bismo zajedno ukrstili argumente u institucijama sistema. I verujem da bismo bili bolji do kraja. Prognoziram da možemo završiti mandat do 2020. godine.

Prvi čovek Vlade Crne Gore ponovio je da ne postoji nijedan glas sa međunarodne adrese koji govori u prilog ponavljanju ili poništavanju lokalnih izbora koji su održani 26. novembra u četiri crnogorske opštine.


VAŽNIJI - GRAĐANI s pravom pitaju i da li to premijer Marković misli da je čak duplo važniji od Đukanovića, jer angažuje mnogo veći broj policajaca u obezbeđenju, valjda računajući da je za toliko i važniji od šefa režima - kazao je Milun Zogović.

- U Mojkovcu je stvorena atmosfera da je to pitanje života i smrti, da nije pitanje koja će partija pobediti, nego hoće li premijer, koji je Mojkovčanin, biti poražen u Mojkovcu i takav pristup je generisao različite opstrukcije, čak i porodične, koje su neprimerene - kazao je Marković. - Nismo izgubili nijedan glas, nego smo dobili nove glasove, a u opoziciji se desio rusvaj, otimali su jedni drugima glasove. I tim se rezultatima hvale. Onim čega se pametan stidi, opozicija se hvali.

Demokratska narodna partija zatražila je od predsednika Vlade da “smanji doživljaj vlastite moći”. Osvrnuli su se na nedavne izbore u Mojkovcu, Markovićevom rodnom gradu.

- Gde god je dolazio, imao se utisak da je ratno stanje, i okupacija u dvadeset šest slika, pa se postavlja pitanje trošenja, bolje rečeno, harčenja državnog novca na toliki angažman policije - saopštio je Milun Zogović, član Predsedništva DNP.


SUĐENjE

GOVOREĆI o suđenju za pokušaj terorizma 16. oktobra prošle bez obzira na ishod, nikad niko neće biti u stanju da posegne za onim merama koje ugrožavaju sigurnost građana i teritorijalni integritet Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije