Vešanje protivnika secesije

V. STANKOVIĆ

02. 12. 2017. u 09:27

Ne padaju tenzije u Kataloniji, lokalni lideri u zatvoru do ponedeljka

Вешање противника сецесије

BARSELONA

SPECIJALNO ZA ''NOVOSTI''

ONO što je u petak trebalo da bude "odluka dana", a to je eventualno puštanje iz madridskog zatvora osmoro katalonskih političara, odloženo je za ponedeljak. U petak su saslušani svih osam katalonskih političara, šest bivših članova katalonske vlade i dvojica lidera dve separatističke organizacije. Svi oni izrazili su manju ili veću spremnost, bez odricanja od svojih političkih uverenja, da prihvate primenu člana 155 Ustava i da formalno poštuju zakon, sa sve idejom da u predizbornoj kampanji učestvuju sa slobode.

Bivši predsednik vlade Karles Puđdemon poručio im je iz Brisela da urade sve što je moguće da izađu iz zatvora. To podrazumeva odricanje od proglašenja jednostrane nezavisnosti. Svi zatvoreni su obećali pred sudijom da u svom budućem političkom delovanju neće izaći iz okvira Ustava. Od osmoro zatvorenih, samo Merićel Boras i Đordi Kušart nisu ni na jednoj listi kandidata za izbore 21. decembra.

Ali Ines Arimadas, jedan od lidera partije Sijudadanos, rekla je da će zatvorenici, bez obzira na to šta kažu pred sudijom, raditi isto što su radili i ranije ako dobiju izbore.

Da tenzije ne padaju, dokaz je i sedam lutaka obešenih naopačke na ogradi nadvožnjaka na regionalnom putu C-1. Na svim lutkama su bili nalepljeni simboli partija koje se suprotstavljaju separatizmu. Havijer Albiol, lider katalonskih narodnjaka, najavio je tužbu protiv nepoznatih "dželata", navodeći da nivo mržnje nekih separatista podseća na način delovanja kartela iz Medeljina.


IRONIČNI "TVIT"

Slučaj sa "obešenima" je dobio dodatno "ubrzanje" posle komentara sa zvaničnog "Tvitera" španske policije u kojoj se ironično navodi da će se sve rešiti i da "ćemo biti mirni ako istragu vode Mososi", tj. katalonska policija. Poruka je ubrzo izbrisana, stiglo je i izvinjenje ali incident ilustruje odnos između španske i katalonske policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije